Stichting Sporthal Hellas

Historie

In 1983 is de SSH sporthal met kleedkamers tegen het bestaande clubhuis van Hellas gerealiseerd. De behoefte aan zaalruimte voor trainingen en wedstrijden was voor Hellas aan de Laan van Poot in Den Haag e.o. destijds onvoldoende te vinden. Hellas was voor 1983 uiteindelijk beter bekend als de Voorburgse zaalhandbalvereniging in de Vliegermolen dan als het Haagse Hellas aan de Laan van Poot in de stad achter de duinen.

Vanuit de behoefte aan zaalruimte is door Hellas en Haag atletiek in 1982 besloten tot de oprichting van Stichting Sporthal Hellas (SSH). Doel van SSH is het bouwen en exploiteren van een hal voor de beoefening van sport.

Met behulp van NOC/NSF, Stichting Waarborgfonds Sport en de gemeente Den Haag, die de kleedkamers financierden en verder voor een deel garant stonden, wist SSH de financiering rond te krijgen en een bouwvergunning te verkrijgen op het Sportcomplex Laan van Poot. Het bouwen van de sporthal met kleedkamers tegen de bestaande clubtent van Hellas kon daarmee in 1982 een aanvang nemen en werd in 1983 geopend.

Het gebouwde heeft drie eigenaren: Hellas met de clubtent, de gemeente Den Haag met de kleedkamers en SSH met de sporthal. De eigenaren zijn verplicht het gebouwde in stand te houden en te laten voldoen aan de wettelijk te stellen eisen door de tijd heen.

De sporthal is ontworpen door Jan Brouwer, architect en hoogleraar TU Delft, die bekend staat om zijn onconventionele ontwerpen. Dat geldt zeker ook voor de sporthal en kleedkamers tegen de bestaande clubtent van Hellas. De stalen ruimte vakwerkspanten zijn afgedekt met aluminium geïsoleerde sandwich panelen.

Mogelijkheden

De sporthal is qua oppervlakte aanzienlijk groter dan andere Haagse sporthallen. Waar de standaard 44 x 28 meter is, is die van de SSH sporthal 50 x 35 meter. Deze maat van de SSH Sporthal gaf de mogelijkheid drie tennisvelden te accommoderen voor de HALO aan de Laan van Poot. Op deze sportvloer zijn symmetrisch dan ook de volgende sportvelden met gekleurde lijnen uitgezet:

• Wit: drie tennisvelden overdwars
  • Zwart: één handbal-, zaalvoetbal-, korfbal- of hockeyveld
  • Geel: vier volleybalvelden
  • Rood: twee basketbalvelden over dwars
  • Blauw: twaalf badmintonvelden

Voor alle sporten is een vrije speelhoogte van 7 m beschikbaar en is de vereiste uitloop naast de betreffende gekleurde lijnen volledig aanwezig.

In de sportvloer bevinden zich vloerpotten voor palen waaraan de netten voor tennis/volleybal/badminton en waarin ook de doelen geplaatst kunnen worden. De punt elastische sportvloer (7+2 mm) van Descol 2000 / Pulastic heeft de vereiste stroefheid, matheid en balreflex hoogte. Het elektronisch scorebord met bediening vanaf de wedstrijdtafel en een radiokamer met geluidsinstallatie completeren de SSH sporthal.

Aan beide lange zijdes van de SSH sporthal van 35 x 50 m bevinden zich 40 m uitschuifbare tribunes met een capaciteit van totaal 1.200 zitplaatsen. Tussen de uitgeschoven tribunes kan voor elke sport een centre court worden uitgezet.

Overige faciliteiten

Voor de sporthal zijn vier kleedkamers en twee scheidsrechtersruimten beschikbaar met voldoende douches en voor elke ruimte een toilet. Tenslotte zijn er openbare toiletten, een invalidentoilet en een EHBO/fysio ruimte.

De SSH sporthal is voor alle sporten door NOC/NSF goedgekeurd. De Hellas clubtent, verbonden aan de SSH sporthal, verzorgt de horeca.

Contact

Voor het huren van de SSH sporthal kunt u contact opnemen met Ubbo Starrenburg. Hij is telefonisch te bereiken via 06-52134638 en/of per mail via stichtingsporthalhellas@gmail.com.