Doelman Jari Stam verlaat Hellas voor studie en een baan

Doelman Jari Stam verlaat Hellas voor studie en een baan

STOPPEN DOET VEEL PIJN

Den Haag – Hellas beschikt met Jari Stam over een talentrijke doelman. Een mooie handballoopbaan ligt in het verschiet, maar hij heeft gekozen voor zijn maatschappelijke carrière. Een moeilijke keuze tussen twee ambities.

De 21-jarige Stam wilde graag eredivisie spelen met zijn club Hellas. ,,Dat is gelukt en nu liggen er kansen om play-offs te halen voor de BENE-League. Dat zou ik graag willen bereiken als kers op de taart. Op handbalgebied is mijn ambitie dan uitgekomen. Ik wil niet naar het buitenland. Hellas is mijn club en met dit team wil ik het hoogst haalbare bereiken.”

Gelet op zijn kwaliteiten zou de Haagse eredivisionist nog jaren plezier kunnen hebben van de zelf opgeleide keeper. Tot verdriet van de technische leiding heeft Stam echter besloten zijn studie en daarna zijn baan voorrang te geven. ,,Ik studeer voor maritiem officier aan het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam. In het weekend werk ik bij rederij Vrolijk als machinist. Ik zit in het laatste jaar en moet een buitenlandse stage volgen. In mijn tweede jaar ben ik al zes maanden weg geweest met Holland America Line en nu moet ik nog vijf maanden.”

STAGE

In februari moet Stam officieel voor zijn stage vertrekken. ,,De nieuwe trainer Hans van Dijk heeft mij gevraagd of ik er serieus over wilde nadenken het seizoen bij Hellas af te maken. In overleg met mijn ouders en de HAL is afgesproken dat ik vanaf 13 juni op stage ga. Daarna moet ik definitief stoppen met handbal, omdat het niet te combineren valt. Als ik ga werken ben ik vier maanden weg en twee maanden thuis en dat gaat niet met de trainingen.”

Het kost Stam moeite afscheid te nemen van zijn favoriete sport. ,,Ik ben de opleiding gaan volgen, omdat ik veel van de wereld wil zien. Ik wil op cruiseschepen gaan werken en die komen op plaatsen waar normale vrachtschepen niet komen.”

Tot het zover is, wil hij eerst nog met Hellas de BENE-League halen. ,,Het seizoen verloopt tot dusver fantastisch. Tegen Arnhem hadden we een dipje, maar er is nog niks aan de hand. We zijn een hecht team en knokken voor elkaar. Het is super om met Hans van Dijk te werken. Tactisch goed en ook sociaal sterk. Hij motiveert ons optimaal.”

VEEL GELEERD

Stam begon op zijn elfde jaar als speler bij Hellas, maar werd in de B-jeugd omgevormd tot keeper. ,,De laatste jaren krijg ik keeperstraining van Bart Uijtdebroek en Arold Holman. Ik heb zó veel geleerd van ze. Ook met Paul Vis is de samenwerking top. Hij is niet alleen mijn collega-keeper, maar ook echt een maatje geworden. We zijn allebei competitief ingesteld en willen altijd in het doel staan. Maar wij gunnen elkaar alles en als een van ons een bal stopt, dan juicht de ander op de bank nog harder. Alleen daarom al vind ik het jammer om te stoppen.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

HELLAS GAAT VOOR DE BENE-LEAGUE

Jari Stam heeft met Hellas maar één doel voor ogen: eerste of tweede worden in de eredivisie om een plaats af te dwingen voor de nacompetitie BENE-League. In die play-offs moeten de Hagenaars het dan opnemen tegen de twee laatste Nederlandse teams uit die grensoverschrijdende competitie, Hurry-Up en rivaal Quintus. Hellas heeft nog vier wedstrijden te gaan. De zwaarste is zaterdag tegen concurrent E&O in Emmen. Daarna volgen nog de drie Limburgse opponenten: Lions (thuis); Bevo (uit) en Venlo (thuis). Ook de concurrentie treft elkaar nog. Stand top-5: Houten 30, Hellas 27, Arnhem 26, E&O 24 en Tachos 24.

Gemotiveerd Hellas naar kwartfinale beker
Activiteiten komend weekend