EERSTE LIJN HELLAS ONVOLDOENDE

EERSTE LIJN HELLAS ONVOLDOENDE

HAAGSE PLOEG KOMT TE KORT IN STREEKDERBY BIJ QUINTUS

 

Kwintsheul – Even leken de handballers van Hellas voor een stunt te zorgen in de derby. Binnen tien minuten na de rust bogen zij een 14-10 achterstand om naar 15-15. Verder liet streekgenoot Quintus het niet komen en pakte met 24-20 wéér de volle winst. De teleurstelling was groot bij coach Saponjic en zijn mannen.

 

Na drie nederlagen eerder dit seizoen was de gedreven oefenmeester er van overtuigd dat er nu eens een keer gewonnen kon worden. Winst was ook hard nodig om weg te komen van die fatale degradatieplaatsen in de eredivisie. Maar wéér trok het kwalitatief betere Quintus aan het langste eind.

,,Over de opbouwrij ben ik tevreden. Die heeft voldoende doelpunten gemaakt. Maar de eerste lijn was onder de maat. Vanaf de cirkel en de hoeken kwam totaal geen gevaar,” legde Saponjic de vinger op de zere plek.

Dat bleek ook het grote verschil met de Westlandse opponent. Bij de thuisclub waren de hoekspelers de uitblinkers en zorgden samen voor een substantieel aandeel in de productie. Bij de Hagenaars moest alles komen vanuit de tweede lijn, met de uitblinkende Wessel Coster en Kevin Kersten in een hoofdrol.

Zonder aanvoerder en aanjager Loek van Bergen en Hengouwen maar mét linkshander Ubbo Starrenburg was Hellas voldoende gevaarlijk met de schoten van afstand. Coster, die zeven maal raak schoot: ,,Daar lag bij ons het probleem niet. Maar de vrije kansen aan de cirkel en uit de hoeken werden te weinig benut. Dan wordt het voor ons als opbouwers ook steeds moeilijker.”

De sterke prestatie van Kevin Kersten was opvallend. Na zijn schouderoperatie is de altijd wat flegmatiek ogende schutter helemaal opgebloeid. ,,Ik train weer volop mee. Kan voluit schieten, heb weinig last en voel dat de trainer vertrouwen in me heeft. Dat komt mijn spel ten goede.”

Samen met Wessel Coster zorgde Kersten ervoor dat Hellas direct na de rust (14-10) kans zag binnen tien minuten op gelijke hoogte te komen: 15-15. De andere opbouwer Ubbo Starrenburg, ook net terug van een schouderoperatie, liet zien dat zijn inbreng groot kan zijn als hij weer voldoende spelritme heeft opgebouwd. Hij zorgde met zijn linkerarm voor veel dreiging en schoot zijn ploeg twee keer op gelijke hoogte.

Quintus schrok toch even van het felle offensief van de Hagenaars. De Westlandse coach Zwinkels nam een time-out en bracht zijn team terug bij de les. Het laatste kwartier ging in met 17-17 en voorspelde een spannende slotfase. Maar de Westlanders zetten een tandje bij en binnen tien minuten was het al weer 21-17.

De Hellenen lieten in die fase een paar riante kansen onbenut. Een strafworp, een vrije break en een doelrijpe kans werden onschadelijk gemaakt door de jeugdige Heulse doelman Sander Bellekom.

In de slotfase zat een aantal spelers bij Hellas er zichtbaar doorheen na de zware strijd. Quintus kon met een ruimere bank makkelijker doorwisselen en dat leverde de thuisclub uiteindelijk de 24-20 overwinning op. Met dat resultaat blijft Hellas nog onderin worstelen in de eredivisie, vooral na de krappe winst van stadgenoot Hercules (26-25) op het onderaan staande Aristos.

Saponjic nog steeds vol optimisme: ,,Het komt op de laatste wedstrijden aan. Zaterdag móeten we thuis winnen van Hercules. Dan komt het goed.”

 

Doelpunten Hellas: Wessel Coster (7), Kevin Kersten (5), Ubbo Starrenburg (2), Bernie Vermeer (2), Semmy Stigter (2), Jordy Langereis en Norbert Laernoes.

 

Westlandse Courant:

 

ONVERWACHTE UITBLINKERS/HANDBALLERS QUINTUS TROEVEN HAAGSE RIVAAL HELLAS AF

 

 

Kwintsheul – Eindelijk weer eens een derby tussen Quintus en Hellas die het kijken meer dan waard was. Bij vlagen goed handbal, veel spanning en vooral respect voor elkaar. Met de Westlanders toch weer als verdiende winnaar: 24-20. En met twee onverwachte uitblinkers bij Quintus, Rick van Ravesteijn en Jeroen Hemmes.

 

De twee hoekspelers kregen dit keer veel speeltijd van coach René Zwinkels en zij drukten met hun doelpunten en totale spel een opvallend stempel op de partij. Van Ravesteijn, Hagenees in Westlandse dienst, toonde veel bravoure en durfde voor zijn eigen acties te gaan. ,,Voor wie zou ik bang zijn? Toch niet voor de Hellas-verdedigers. Ik kreeg de ruimte en die heb ik benut. Ik ben blij dat we gewonnen hebben en óók dat ik zelf goed heb gespeeld. Dat geeft vertrouwen,” was de zelfbewuste reactie van de vier keer scorende hoekspeler. Vooral zijn gewaagde actie in ondertal bij 17-17, diep in de tweede helft, dwong veel respect af.

Zijn teamgenoot op de andere hoek, de linkshandige Jeroen Hemmes, deed niet voor hem onder. Door de blessure van Alex Koop kreeg Hemmes veel speelminuten in de rechterhoek en hij beschaamde met zes doelpunten het vertrouwen van zijn coach niet. Hemmes, zoals altijd flegmatiek: ,,Het ging wel lekker. Ik had genoeg vrijheid om een goede hoekvergroting te maken. Dan is de keeper kansloos.”

De twee buitenspelers droegen in belangrijke mate bij aan de voorsprong van de thuisclub. Een 2-4 achterstand werd snel goedgemaakt naar 7-4 en met de sterk schietende Niels van Lier pakte Quintus betrekkelijk eenvoudig een 14-10 voorsprong bij de rust.

,,Die marge had veel groter moeten zijn,” vond coach Zwinkels. ,,Met wat meer overleg en betere afronding hadden we er al negen voorgestaan.”

Inmiddels had hij eerste doelman Lars Hemmes al gewisseld voor de jeugdige Sander Bellekom, die een voortreffelijke wedstrijd keepte. Zowel in de slotfase van de eerste als de tweede helft verrichtte hij een serie belangrijke reddingen.

Voor de eerste tien minuten van de tweede helft moest Quintus zich schamen. De thuisclub scoorde slechts één keer en dat bood Hellas de gelegenheid terug te komen tot 15-15. Zwinkels nam een time-out om het tij te keren en dat lukte. De altijd stuwende Ard Vollebregt kwam terug in de ploeg en samen met Lex Dofferhoff zorgde hij voor meer druk op de Haagse verdediging.

Bij 17-17 zorgde eerst Van Ravesteijn met een fraaie actie voor de 18-17 en daarna stopte Lars Hemmes, even terug in het doel, een strafworp.

Dat betekende de definitieve ommekeer in het boeiende kijkspel. Een schot in de kruising van Max de Maat, en listige bal van Jeroen Hemmes en een pegel van Niels van Lier zorgden bij 21-17 voor de beslissende tik. Doelman Bellekom stopte in die fase ook nog een break van Zevenbergen en een schot van Starrenburg. Hierna speelde Quintus de partij gecontroleerd uit naar de 24-20 eindstand.

 

Doelpunten Quintus: Jeroen Hemmes (6), Rick van Ravesteijn (4), Niels van Lier (4), Ard Vollebregt (2), Chris de Bakker (2), Max de Maat (2), Lambert Zwinkels (2), Lex Dofferhoff en Luuk Obbens.

 

Scheidsrechters (****): Laurens van Kessel en Jos Markus floten een voortreffelijke wedstrijd. Derby’s hebben altijd een extra lading, maar zij hadden het duel prima onder controle. Waar dat kon, lieten zij het spel lopen maar zaten er bovenop als dat nodig was. Het koppel droeg in hoge mate bij aan het sportieve verloop van de burenruzie.

 

 

LUUK OBBENS EN JEROEN HEMMES STOPPEN BIJ QUINTUS

 

Quintus raakt aan het einde van het seizoen twee spelers kwijt. Hoekspeler Jeroen Hemmes, zaterdag een van de uitblinkers, en midopbouwer Luuk Obbens vinden het tijd voor andere zaken in het leven.

Hemmes: ,,Ik ben het handbal even helemaal zat. Ik stop er mee.”

En Obbens, die terugkeert naar Aalsmeer: ,,Het reizen tussen Amstelveen en Kwintsheul wordt me te veel. Ik ga daar lekker ballen in het tweede team. Bovendien ga ik trouwen.”

 

 

AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT/PETER LOTMAN

 

HELLAS D2- SNELWIEK D 2
ZATERDAG 28 MAART BELANGRIJKE DUBBEL