HANDBALHELD JAN ALMA GENIET VAN ‘PARTY’

HANDBALHELD JAN ALMA GENIET VAN ‘PARTY’

 

 

Den Haag – Ze waren er bijna allemaal. Zijn vrienden, zijn bewonderaars, de vroegere speelsters,  zijn adepten uit de trainerswereld. Wat was het een mooi gezelschap en wat genoot de hoofdpersoon er met volle teugen van. Jan Alma kreeg samen met zijn steun en toeverlaat Mieke Pottuyt een surpriseparty aangeboden.

Het was voor beide topfiguren uit het vaderlandse handbal een mijlpaal in hun leven. Jan Alma werd tachtig jaar en zijn vrouw Mieke, voormalig topspeelster bij Hellas en in Oranje, met slechts een dag verschil zestig lentes jong. Voor de nu al legendarische Alma een geweldige verrassing. Voor Mieke niet, want die had met de naaste familie haar man naar de chocolaterie Le Cacao van neef Mike Pottuyt in Wateringen gelokt.

Dat ging nog bijna mis, omdat de vroeger zo krachtige leraar lichamelijke opvoeding in dezelfde week nog plotseling naar het ziekenhuis moest. Zijn gezondheid is broos. Alle denkbare operaties heeft hij de laatste jaren moeten ondergaan. Toch oogt hij nog als in zijn beste jaren. Bevlogen pratend over handbal, duidelijk in zijn mening, bijna geen tegenspraak duldend, een trainer naar wie nog steeds met ontzag wordt opgekeken.

Niet voor niets wordt hij de grijze eminentie onder de trainers genoemd. Hij maakte Hellas groot door vanuit de jeugd te bouwen aan een team dat bij de vrouwen een serie landstitels veroverde. Hij liet de mannen van Hellas, Hermes, Quintus en Aalsmeer grote prijzen winnen. Was bondscoach van de vrouwenploeg in de glorieuze periode tijdens het WK.

De jongeren weten het niet eens meer. Zij hingen aan zijn lippen als de maestro de anekdotes vertelde over die succesvolle jaren. De ouderen daarentegen denken met weemoed terug aan die periode waarin alles wat Hagenaar Jan Alma aanraakte in goud veranderde. Daarom was het ook zo’n gedenkwaardige bijeenkomst. En vooral ook zo emotioneel.

Alma: ,,De adrenaline giert door mijn lijf. Ik wist hier niks van. Dan overkomt me niet vaak. Ik wil altijd zelf graag de regie in handen hebben. Maar wat is dit goed geheim gebleven. En wat geweldig dat zo veel bekenden hier aanwezig zijn. Dit geeft mij zo’n boost.” En vrouw Mieke, die een begenadigd speelster was en een voorbeeldig aanvoerster in de gouden jaren: ,,Wat heeft het een moeite gekoste om dit voor elkaar te krijgen. Er valt niet makkelijk iets te regelen zonder dat Jan het merkt. Als ik hem zo zie, ben ik blij dat het allemaal goed gelukt is. Hij geniet er zichtbaar van.”

 

AD HAAGSCHE/WESTLANDSE COURANT/PETER LOTMAN

OOIEVAARSCUP: EEN IDEALE GRAADMETER
Dank aan organisatie en vrijwilligers Ooievaarscup