HELLAS HOUDT LANG STAND/ DERBY VOL STRIJD EN GOALS

HELLAS HOUDT LANG STAND/ DERBY VOL STRIJD EN GOALS

Hieronder de verslagen in de AD/Haagsche Courant en AD/Westlandse Courant.

 

HAAGSE HANDBALPLOEG BUIGT IN DERBY PAS IN SLOTFASE

 

 

Kwintsheul – Het was het weekeinde van de klassiekers. Real Madrid-Barcelona, Chelsea-Man.United om maar eens wat te noemen. En ook Quintus-Hellas bij de vrouwen in de eredivisie handbal. Onvergelijkbaar uiteraard met het grootkapitaal. Maar toch leverden de beide rivalen voor een paar euro een boeiend spektakel. Met Quintus in de slotfase als winnaar: 30-27.

De Westlandse club moest daarvoor diep gaan. Gestart als de grote favoriet lukte het niet Hellas van zich af te schudden. Vijftig minuten bleef de Haagse formatie van trainer/coach Joris Witjens in het spoor. Dat was knap en het gebeurde met uitstekend handbal. Er zat lijn in het spel en de combinaties waren bij vlagen fraai van opzet en uitvoering. Dat mag op het conto van oefenmeester Witjens en zijn assistent Wessel Stet worden geschreven. ,,We hebben een duidelijke visie hoe handbal gespeeld moet worden. Daar houden we aan vast. Technisch en snel spel. We sleutelen er wekelijks aan. Dan is het mooi om daar zaken van terug te zien in de wedstrijd,” aldus Witjens die ondanks de nederlaag met een tevreden gevoel terugblikte op de derby.

Hellas hield lang stand in de Hel van de Heul. Tot tien minuten voor het einde, bij 25-25, viel de winnaar niet te voorspellen. Dat was knap van de Haagse ploeg, die pas in de beslissende slotfase moest capituleren. ,,Jammer,” vond ook de prima keepende Sanne Leenders. ,,Ik had steeds het idee dat er meer in zat. We bleven lang bij en dan hoop je toch tegen het einde het verschil te kunnen maken. Maar een paar foutjes waren fataal voor ons. Of ik goed gekeept heb? Dat vind ik eigenlijk nooit van mezelf. Maar het ging wel lekker,” aldus de altijd zelfkritische Leenders.

De slotfase waarop de bescheiden keepster doelde, gaf inderdaad de doorslag. Bij de rust (16-14) en bij 23-23 en 25-25, na vijftig minuten, kon de evenwichtige partij nog alle kanten op. Talisa Groen, zoals altijd weer sturend en sleurend, hield samen met Angelique van Duijvenbode en Shantella Smid Hellas lang in de race. Vooral de tussensprints van 10-6 naar 10-8 en vlak voor de rust van 16-11 naar 16-14 waren indrukwekkend. Het gaf op juiste wijze de veerkracht van dit Hellas aan.

Het tweede half uur ging aanvankelijk gelijk op. De thuisclub pakte steeds een kleine voorsprong, maar de Haagse vrouwen knokten met goed handbal even vaak terug. Het kostte bergen energie om elke keer die achterstand te moeten goedmaken. Dat brak Hellas in de beslissende slotfase op. De accu raakte leeg en Quintus beschikte over meer mogelijkheden om door te wisselen. Op het moment, tien minuten voor tijd, dat het Westlandse kanon Anouk Zwinkels haar team met twee verwoestende schoten naar 27-25 schoot, was het verzet gebroken.

 

Doelpunten Hellas: Talisa Groen (6), Angelique van Duijvenbode (6/1), Shantella Smid (5), Michele Favre (4), Lisanne van Vliet (3), Marisha van der Geest (2) en Tessa Tramper.

 

AD HAAGSCHE COURANT/PETER LOTMAN

 

 

 

QUINTUS TREKT TEGEN HELLAS AAN HET LANGSTE EIND

 

 

Kwintsheul – Derby’s zijn meestal niet om aan te zien. Door de spanning en rivaliteit laat het spel vaak te wensen over. Gelukkig voor de toeschouwers in de bomvolle Van der Voorthal maakten de handbalsters van Virto/Quintus en Hellas een uitzondering op deze regel. Na een aantrekkelijk kijkspel won de Heulse formatie met 30-27.

Dat de ploeg van coach Alex Curescu het zo lastig zou krijgen tegen Hellas was niet de verwachting. Quintus was op basis van eerder behaalde resultaten favoriet. Maar ook nu weer bleek, dat statistieken geen maatstaf zijn. De thuisclub won, maar moest voor de volle winst tot het uiterste gaan. Uitblinkster Anouk Zwinkels, die met negen doelpunten een groot aandeel had in de zege, vond het daarom een lekkere wedstrijd. ,,Veel strijd en dat is toch het mooiste in een derby. Ik denk dat het publiek genoten heeft. Het was spannend tot het einde. En wij hebben mooi handbal laten zien.”

Daar had de sterke schutter gelijk in. Quintus combineerde naar hartenlust en de afronding was bij vlagen subliem. Niet alleen de makkelijk scorende Zwinkels, maar ook haar teamgenoten Daisy Hage, Delaila Amega en de jeugdige Susan de Bakker leverden met mooie doelpunten een bijdrage aan de productie. Hage benutte niet alleen de strafworpen weer feilloos, maar haalde opnieuw een serie ‘strepen’ vanuit de linkerhoek uit haar rijke arsenaal. ,,Ik kreeg nogal wat vrijheid in de hoek. Daar heb ik van kunnen profiteren. Maar het hele team draaide goed. Dan is het lekker spelen.”

Coach Curescu was na afloop een tevreden man. Hoewel de altijd kritische oefenmeester toch voldoende puntjes had gesignaleerd die voor verbetering vatbaar zijn. ,,Vooral met het oog op de Europa Cup moeten we balvaster worden. In de Nederlandse competitie kan je nog wel eens een dipje hebben tijdens de wedstrijd. Tegen buitenlandse topclubs zijn die slordigheden fataal. Maar voor de rest ben ik tevreden over de inzet en vooral over het nakomen van de afspraken, ook in de verdediging,” aldus Curescu die extra blij was met de overwinning op de ‘eeuwige’ rivaal.

Quintus sloeg toe in de laatste tien minuten van de boeiende strijd. Bij de rust (16-14), na driekwart wedstrijd (23-23) en bij 25-25 lag alles nog open. De winnaar viel niet te voorspellen, al leek de thuisclub optisch licht in het voordeel. Maar Hellas speelde, mede gedreven door de derbysfeer, ook een prima partij. Onder aanvoering van ‘alleskunner’ Talisa Groen bleef de Haagse ploeg jagen op tenminste één punt. Met Shantella Smid en Angelique van Duijvenbode als sterke secondanten leek dat nog bijna te lukken.

Pas toen een ontketende Anouk Zwinkels met twee verwoestende schoten en de altijd bikkelende Rianne Zonneveld hun ploeg naar 28-25 schoten, was het verzet van de Haagse opponent gebroken. In diezelfde fase verdween Zwinkels met rood (driemaal twee minuten) naar de kleedkamer. Het toonde aan, dat zij ook verdedigend voorop ging in de strijd. Keepster Rinka Duijndam stopte vervolgens de strafworp van Van Duijvenbode. Dat was voor Quintus het signaal het duel definitief met 30-27 in het slot te gooien.

 

Doelpunten Quintus: Anouk Zwinkels (9), Daisy Hage (9/4), Delaila Amega (3), Tessa van Zijl (3), Susan de Bakker (3), Rianne Zonneveld (2) en Nicole van Meteren.

 

AD WESTLANDSE COURANT/PETER LOTMAN

 

 

WEDSTRIJDRAPPORT QUINTUS – HELLAS

Amusementswaarde (***) : Eindelijk een derby die het aankijken meer dan waard was. Beide rivalen speelden met passie en een geweldige inzet. Maar er viel ook te genieten van fraaie combinaties en effectieve schoten. Tot het laatste gedeelte van de partij waren de beide teams aan elkaar gewaagd. Dat kwam het kijkplezier ten goede. Veel publiek, goede sfeer, dus een echte derby-happening met alles erop en eraan.

 

Scheidsrechters (***) : Adri Holierhoek en Marieke Smit floten een prima wedstrijd. Ze debuteerden met deze derby op eredivisie-niveau en deden dat overtuigend. Niet kinderachtig en uitstekend met de voordeelregel. Lekker laten doorspelen waar dat kon. Soms werd het wat grimmig, maar door de attente leiding ontspoorde de burenruzie geen moment.

 

Beste speelsters: Bij Quintus was Anouk Zwinkels geweldig op schot. Ook in de verdediging was zij lekker fel. Het kostte haar een rode kaart na drie keer twee minuten, maar toen had ze haar aandeel al optimaal geleverd.

Bij Hellas blijft Talisa Groen de grote gangmaakster. Aanvallend is zij de aanjaagster door het snelle opbrengen van de bal en het subtiel aanspelen van haar teamgenoten. Verdedigend is zij ook van onschatbare waarde. Ze inspireerde haar ploeg tot prima spel.

 

AD/HC/PETERLOTMAN

 

  

Ladies Night op 26 november!
Uitnodiging om gratis naar Hijs Hokij te gaan!