HELLAS IN DE EREDIVISIE

HELLAS IN DE EREDIVISIE

HERCULES MOET PLAATS AFSTAAN AAN HAAGSE RIVAAL

 

Den Haag – De handballers van Hercules hebben slechts één seizoen eredivisie gespeeld. Het Haagse Hellas herstelde de machtsorde en nam ondanks de 21-20 nederlaag de plaats in op het hoogste niveau. De 20-15 zege in het thuisduel bleek voldoende. Een glorieus afscheid voor trainer Nico Stet.

Al eerder lukte het de Haagse oefenmeester Hellas zowel bij de vrouwen als bij de mannen terug te brengen naar de eredivisie toen zijn club een jaar eerder was gedegradeerd. Ook nu weer slaagde hij in zijn missie en kan hij dus zijn ploeg met een gerust hart overdragen aan zijn opvolgers Neso Saponjic en Björn Budding. ,,Eerst maar eens lekker genieten van dit succes, dan uitrusten en voorlopig even niks doen. Het is na dertig jaar wel mooi geweest,” aldus de coach die ziek op de bank zat en hevig transpireerde na afloop.

De bekende taferelen waren na afloop aanwezig, met hossende Hellenen en hun supporters aan de ene kant. Even verderop was in het kamp van Hercules de verslagenheid groot. Uitzinnige vreugde en diepe droefenis op een paar vierkante meter. Het zijn de keiharde wetten van elk topsportduel met een winnaar en een verliezer.

De conclusies waren na de tweede, opnieuw spectaculaire partij, snel getrokken. Hellas was in de beide duels handbaltechnisch de betere ploeg en verdiende de promotie. Voor Hercules leek het cruciale slot van de competitie net te laat te komen. De formatie van trainer Menno de Klerk speelde beneden het niveau van de play-offs.

Nick Masmeijer, de aanjager van Hercules, toonde zich een sportief verliezer: ,,Hellas was beter. Wij hebben vandaag dan wel gewonnen, maar vorige week hebben we het laten liggen. Zij promoveren terecht.”

Coach De Klerk onderstreepte de woorden van zijn spelbepaler: ,,Ik baal hier verschrikkelijk van. Terugblikkend op het hele seizoen hadden wij verdiend in de eredivisie te blijven. Maar op basis van deze twee wedstrijden is Hellas de verdiende winnaar.”

Helleen Stefan Coster, die met zeven doelpunten opnieuw de beste schutter was, glunderde maar had ook zelfkritiek. ,,Het was geen beste wedstrijd, maar wat maakt dat uit. Wij gaan naar de eredivisie en dat was ons doel.”

Hij was zelfs nog even kritisch. ,,Ik heb veel gescoord, maar ook gemist. Echt tevreden ben ik eigenlijk niet.” Maar het deed aan de explosie van vreugde verder niets meer af.

Op twee momenten in het boeiende kijkspel leek Hercules het verschil van vijf treffers te kunnen gaan overbruggen. Dat leek zo bij 8-6 en bij 18-16. Maar beide keren dichtte Hellas, dat zich gesteund voelde door die ruime marge uit het thuisduel, toch het gaatje.

,,We konden maar geen afstand nemen en daardoor hielden we Hellas helaas in de race,” moest Jorik Lommen erkennen. De lange schutter speelde met een van pijn verbeten gezicht vanwege een slepende schouderblessure.

Na de 10-9 ruststand hadden de Hellenen op elk doelpunt van de thuisclub een antwoord. Mede dankzij opnieuw formidabel keeperswerk van Bart Ravensbergen lukte het Hercules niet om het verschil te overbruggen. De vertrekkende doelman kreeg twee minuten voor tijd zijn verdiende publiekswissel. Het feestje bij Hellas was toen al lang en breed begonnen.

 

Doelpunten Hercules: Mario Havik (5), Ricco Masmeijer (4), Boy Koreneef (3), Nick Masmeijer (3), Daniel van der Ham (3), Jelle Versluijs, Jorik Lommen en Frank Meeuwisse.

Doelpunten Hellas: Stefan Coster (7), Ubbo Starrenburg (4), Samir Benghanem (2), Semmy Boekee (2), Loek van Bergen (2), Wessel Coster, Daan Kulker en Wessel Kuiper. 

 

WEDSTRIJDRAPPORT HERCULES – HELLAS

 

Amusementswaarde (****)

Net als in de eerste wedstrijd stond ook de return in Boswijk bol van de spanning en de strijdlust. Af en toe technische hoogstandjes, maar vooral veel passie en emotie. En die eigenschappen maakten het duel volkomen het aanzien waard. De sfeer in de sporthal was geweldig, de organisatie prima en de aanhang van beide partijen formidabel. Een spectaculair slot van het seizoen voor de Haagse handballiefhebbers. 

Scheidsrechters (****)

De scheidsrechterscommissie had na PeterBol/Ed van Eck in de eerste wedstrijd ditmaal Marko Bakema en Albert Smit afgevaardigd. Zij toonden aan, dat zij een voortreffelijk seizoen achter de rug hebben. Hun leiding was net zo adequaat als die uit het eerste duel. Direct een duidelijke lijn aangeven. Geen gezeur, geen balletje weggooien of meenemen en overtredingen die over de schreef gingen onmiddellijk hard bestraffen. De voordeelregel was perfect. Jammer van het vele dweilen, want dat haalde het tempo uit het spel. Maar dat kan de scheidsrechters uiteraard niet worden verweten. Twee grimmige duels met bikkelharde onderlinge strijd, maar met gelukkig twee keer puike koppels.

Beste spelers:

Bij Hellas opnieuw Bart Ravensbergen de grote uitblinker. Net als in de eerste partij een onneembaar obstakel voor de schutters van Hercules. Wat zal Hellas hem missen. Stefan Coster nam risico met zijn schoten, forceerde soms wat, maar scoorde wel zeven keer en bleef gevaarlijk. De dekking met Wessel Coster in het middenblok was weer solide.

Bij Hercules keepte Imre Obbens een goede partij. Opvallend was echter dat geen van de spelers tot grote hoogte reikte. Het leek net of de kracht in de die slopende slotfase van de competitie was weggevloeid. De meeste spelers van Hercules kunnen beter dan zij die twee beslissende partijen lieten zien.

MOOI AFSCHEID BART RAVENSBERGEN

Doelman Bart Ravensbergen van Hellas vertrekt naar de Limbugse topclub BEVO. Hij kreeg twee minuten voor tijd een publiekswissel. Mede dankzij zijn sterke keeperswerk in beide duels tegen Hercules promoveerde Hellas naar de eredivisie. ,,Ik ben blij dat ik mijn club aan de promotie heb kunnen helpen. Een mooi afscheid zo. BEVO is een belangrijke stap in mijn loopbaan naar een buitenlandse competitie,” aldus de 20-jarige doelman.

 

DERBY IN TEKEN VAN AFSCHEID

De clash tussen Hercules en Hellas stond in het teken van het afscheid. Bij Hellas stoppen trainer Nico Stet en vertrekken de beide keepers, Bart Ravensbergen (BEVO) en Stefan Stapper (WHC). Maarten-Jan de Koning keert terug van HARO. Bij Hercules namen Erik Hoekema en Ricco Masmeijer, die tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis moest met een zware schouderblessure, afscheid. Jorik Lommen en Nick Masmeijer staan in de belangstelling van Quintus.

 

AD HAAGSCHE COURANT/Peter Lotman

Uitnodiging Hermes 75 jaar!!
Hercules feliciteert Hellas