HELLAS MIST STRIJDLUST

HELLAS MIST STRIJDLUST

VIJF REDENEN VOOR KANSLOOS VERLIES TEGEN TITELKANDIDAAT VOC

 

Den Haag – De handbaltopper tussen Hellas en het Amsterdamse VOC leek vooraf een mooi affiche. Twee teams die techniek en tactiek hoog in het vaandel hebben staan. Het werd voor de toeschouwers een enorme deceptie. De Haagse ploeg van coach Joris Witjens was met 15-32 kansloos. Vijf redenen waarom Hellas het duel nooit kon winnen.

 

  1. STRIJDLUST

Het verschil in strijdlust tussen de beide ploegen was te groot. De thuisclub begon lauw aan de partij. VOC startte furieus. Binnen drie minuten was het 0-4. Toen al werd duidelijk dat Hellas een lastige avond tegemoet ging. Titelkandidaat VOC knokte voor elke bal, ging de strijd in de verdediging aan en straalde uit dat het de partij wilde winnen. Hellas stond erbij, keek ernaar en liet het allemaal gebeuren. Er zat geen enkel venijn in de ploeg.

 

  1. MENTALE INSTELLING

Coach Witjens nam direct zijn eerste time-out en probeerde met gespierde taal zijn vrouwen op te peppen. Uit de lichaamstaal van de speelsters bleek duidelijk dat de harde woorden van hun oefenmeester deze avond niet aan ze besteed waren. Het bleef lusteloos en bij 4-13, in de twintigste minuut, probeerde de woedende Witjens met zijn tweede intermezzo het tij alsnog te keren. Het bleek vergeefse moeite. Witjens na afloop: ,,Het was alsof ik tegen een muur stond te praten. Niks drong tot ze door. Ik ben echt boos, omdat de bereidheid om te knokken ontbrak.”

 

  1. TREFZEKERHEID

Hellas miste veel kansen. Dat was geen pech, maar vooral het ontbreken van scherpte. In de eerste helft al bleven drie strafworpen onbenut. Na de rust werd er zelfs een strafworp afgekeurd vanwege voetfout. Dat mag op dit niveau niet gebeuren. Pingelspecialist Angelique van Duijvenbode zat met een schouderblessure aan de kant. Maar er moeten toch meer speelsters zijn bij Hellas die vanaf de zeven meter kunnen scoren. Niet dus en dat brak de thuisclub flink op. Ook vanuit de hoeken en vanaf de cirkel kwam er te weinig gevaar. De kansen die er ontstonden, werden onzorgvuldig afgerond.

 

  1. AFHANKELIJKHEID

Hellas is sterk afhankelijk van spelbepaalster Talisa Groen. Zij zet normaal gesproken de lijnen uit, jaagt de ploegt aan, bepaalt het tempo en scoort zelf ook nog makkelijk. Als zij een keer niet haar topvorm haalt, zoals zaterdag, valt het team ver terug. Dat mag Groen niet worden verweten, want ook zij mag eens een keer een mindere avond hebben. Bij VOC zijn er meerdere speelsters die de kar kunnen trekken. De onvermoeibare Rachel de Haze, de slimme Lindsey Schrekker, de snelle en doeltreffende Michelle Goos, de bikkelende Charis Rozemalen. In het jeugdige Hellas ontbreken vooralsnog die ervaren en gedreven speelsters.

 

  1. TECHNISCHE FOUTEN

Hellas traint minimaal vijf keer in de week. Techniek, tactiek, kracht, alles komt aan bod. Daarom was het verwonderlijk, dat de speelsters geen kans zagen over drie meter elkaar de bal in de handen te spelen. Tientallen keren vloog de bal over de zijlijn, belandde op de voeten of werd gewoon in de handen van de tegenpartij gespeeld. Assistent-coach Wessel Stet, die direct na afloop de ontgoochelde Witjens als woordvoerder verving: ,,Schrikbarend dat balverlies. Ik wist niet dat het zó slecht kon. Veel werk te doen de komende tijd.”

 

Doelpunten Hellas: Talisa Groen (3), Shantella Smid (3), Kelly Kersten (3), Kelly de Vette (2), Babette van Arem, Abbey Hendriks, Paula Berest en Michelle Favre.

Bij VOC was Rachel de Haze met tien doelpunten de grote aanjaagster. Michelle Goos was vijfmaal succesvol.

Scheidsrechters: Laurens van Kessel en Jos Markus hadden geen enkele moeite met het duel. Het krachtsverschil tussen beide ploegen was te groot om het echt lastig te maken. Ze bleven geconcentreerd tot het einde en marchandeerden niet. Prima gefloten!

 

‘WE HALEN NOG GENOEG PUNTEN’

 

Door het verlies tegen VOC is Hellas in de gevarenzone terecht gekomen. In plaats van een plek bij de beste zes in de kampioenspoule dreigt een plaats in de degradatiegroep. Het doemscenario van vorig seizoen, toen interimcoach Nico Stet de ploeg op de valreep in de eredivisie hield, komt angstig naderbij. ,,Dat zou vreselijk zijn, maar zo ver komt het niet. We halen nog genoeg punten,” aldus coach Witjens.

Stand eredivisie: Dalfsen 12-24, VOC 12-22, DOS 13-17, Quintus 12-16, Venlo 13-12, V&L 13-11, Hellas 12-9, E&O 13-7, SEW 12-6 en DSS 12-0.

 

AD HAAGSCHE COURANT/Peter Lotman

 

HELLAS RICHT ZICH AL OP NACOMPETITIE
Met HandbalMasterz en spelregelbewijs naar een veiliger sportklimaat!