‘NEE, DE EINDSTAND LIEGT NOOIT’

‘NEE, DE EINDSTAND LIEGT NOOIT’

CIJFERS VOOR HANDBALCLUBS:  VROUWEN VAN QUINTUS SCOREN HET BEST

 

Den Haag – De handbalclubs in de eredivisie zijn klaar met de competitie. De resultaten liepen sterk uiteen. Deze krant vroeg de vijf coaches niet alleen naar het oordeel over hun eigen team, maar ook naar hun visie op de andere ploegen. Ook het AD velt een oordeel. Op basis van die zes cijfers kwamen we tot een gemiddelde voor het Zomerrapport.

 

VROUWEN QUINTUS     7,4

Derde plaats

 

Alex Curescu Coach Quintus vrouwen): ,,We begonnen moeizaam, maar herstelden ons goed. Doelstelling was met een nieuw team de eerste vier halen. Dat is gelukt. Met een beetje geluk had er meer ingezeten. Toch hou ik een positief gevoel over aan het seizoen.”

Cijfer: 8

 

Joris Witjens (coach Hellas vrouwen): ,,Goede, hongerige groep. Men hoopte op meer, maar Curescu heeft er volgens mij het maximale uitgeknepen. Effectief spel met veel bravoure.”

Cijfer: 8

 

Maarten Roestenburg (coach Hercules mannen): ,,Er was op een finaleplaats gerekend, maar zowel voor de landstitel als de beker ging het mis. Meer van verwacht. De mogelijkheden van speelsters zijn niet optimaal benut. Onnodige punten weggegeven.”

Cijfer: 7

 

René Zwinkels (coach Quintus mannen): ,,Gelet op het materiaal zat er meer in voor de vrouwen van Quintus. Door onvoldoende concentratie en wilskracht zijn wedstrijden onnodig verloren gegaan. Dat mag eigenlijk niet gebeuren.”

Cijfer: 6.5

 

Neso Saponjic (coach Hellas mannen): ,,Sterke ploeg met ervaren krachten, maar toch niet de gehoopte tweede plek. Steeds meegespeeld en echt niet minder dan nummer twee VOC, maar niet kunnen doordrukken.”

Cijfer: 7

 

Peter Lotman (Handbalspecialist AD): ,,Een prima derde plaats, maar finale was wel degelijk mogelijk. Op beslissende momenten gaf men niet thuis. Dan ontbraken de vechtlust en het zelfvertrouwen.”

Cijfer: 7.5

 

VROUWEN HELLAS    5,0

Gedegradeerd

 

Coach Joris Witjens: ,,Rampseizoen waarin alles tegenzat. Nee, de eindstand liegt nooit. Degradatie dus terecht. De bereidheid met elkaar te winnen, was vanaf januari weg. Voor ons gevoel hebben we er alles aan gedaan. We moeten vanaf nul gaan bouwen.”

Cijfer: 4

 

Alex Curescu (Quintus): ,,Doelstelling niet gehaald. Hellas vrouwen was een ploeg voor de kampioenspoule. Geen rekening gehouden met doemscenario. Er waren geen overlevers toen het erop aankwam. Degradatie is slecht voor de club.”

Cijfer: 5.5

 

Maarten Roestenburg (Hercules): ,,Onvoorstelbaar die degradatie. Met zo veel kwaliteit. Ik miste het zelfvertrouwen en de creativiteit. Witjens is hard aangepakt, maar bij degradatie ben je als coach nou eenmaal medeverantwoordelijk.”

Cijfer: 5

 

René Zwinkels (Quintus): ,,De neerwaartse lijn van de laatste jaren is doorgetrokken. Hellas is niet meer de opleidingsclub van weleer. De club is wat dat betreft in een negatieve spiraal beland. Met degradatie helaas als gevolg.”

Cijfer: 5.5

 

Neso Saponjic (Hellas): ,,Goede start en daarna steeds slechter. Team had in top vijf moeten eindigen. Genoeg schotkracht en ervaring, maar te weinig overtuiging. De basis van het team bracht te weinig. Pijnlijk voor de club met zo’n traditie.

Cijfer: 6

 

Peter Lotman (AD): ,,Een doemscenario dat niemand verwachtte. Team voor de kampioenspoule, dat steeds verder afgleed. Coach Witjens kon het tij niet keren. Te lang gedacht: het komt wel goed.”

Cijfer: 5

 

MANNEN QUINTUS    6,9

Zevende plaats

 

Coach René Zwinkels: ,,Door vertrek bepalende spelers spel te wisselvallig. Er waren helaas onnodige verliespartijen waardoor  kampioenspoule niet werd gehaald. Veel jonge gasten hebben wel een stap voorwaarts gemaakt.”

Cijfer: 7

 

Maarten Roestenburg (Hercules): ,,Een goede ploeg met talentvolle spelers. Toch kan men niet helemaal tevreden zijn.  Meer van verwacht. De kampioenspoule niet gehaald en dat had wel gekund. Komend seizoen een verplichting.”

Cijfer: 6.5

 

Neso Saponjic (Hellas): ,,Al een paar jaar haalt Quintus net niet de kampioenspoule. Het is wel een goed team, maar liet vaak mindere ploegen met punten er vandoor gaan. Zuur, maar ook een leermoment voor komend jaar.”

Cijfer: 7

 

Alex Curescu (Quintus): ,,Nieuw team en daardoor wisselvallig. Logisch, gezien de onervarenheid van deze groep. Bovendien zijn belangrijke spelers weggevallen. Kampioenspoule was niettemin mogelijk geweest voor Quintus-mannen.”

Cijfer: 7

 

Joris Witjens (Hellas): ,,Ze hadden meer gewild, maar René Zwinkels heeft het met een jonge, onervaren ploeg toch heel goed gedaan. De eerste stenen voor de toekomst zijn gelegd. Dat is belangrijk voor de club.”

Cijfer: 7.5

 

Peter Lotman (AD): ,,De kampioenspoule had gehaald moeten worden. Maar de ervaring ontbrak op beslissende momenten. Daardoor zijn veel punten verspeeld. Daarom was het geen topseizoen voor Quintus.”

Cijfer: 7

 

 

 

MANNEN HERCULES   7,0

Achtste plaats

 

Coach Maarten Roestenburg: ,,Het was een moeilijk begin voor nieuwe groep. Na winterstop liep het toen  winnaarsmentaliteit in de ploeg kwam. Het werd effectiever. Door blessures hebben we veel moeten aanpassen. Handhaving was topprestatie.”

Cijfer: 7.5

 

René Zwinkels (Quintus): ,,Ik had meer van Hercules verwacht. Er staat een goede selectie met weinig wisselingen. Maar positief is: ondanks tegenslag zijn ze tot het einde blijven doorvechten. Daarvoor heb ik veel waardering.”

Cijfer: 6.5

 

Neso Saponjic (Hellas): ,,Hercules was net iets stabieler dan Hellas. Veel ervaring in het veld en  in het doel. Een paar dragende spelers waren bepalend. Hun vertrek is groot gemis. Scorend de beste van drie regioclubs. Wonnen de beslissende ‘games’.”

Cijfer: 7

 

Alex Curescu (Quintus): ,,Er is veel veel gezeurd over blessures. Natuurlijk, het wegvallen van enkele steunpilaren was van invloed, maar je moet het doen met spelers die je wél hebt. Goed geknokt in laatste fase, dat wel.”

Cijfer: 7

 

Joris Witjens (Hellas): ,,De nieuwe trainer Maarten Roestenburg heeft de spelers extra geloof gegeven in eigen kunnen. Door pech veel nipte nederlagen. Toch een positief seizoen voor dit team, met een knappe eindsprint.”

Cijfer: 7

 

Peter Lotman (AD): ,,De grootste verdienste was de inzet in laatste cruciale wedstrijden. Door zware blessures werden doelstellingen bijgesteld. Op karakter in de eredivisie gebleven. Knap van Roestenburg en zijn team.”

Cijfer: 7

 

MANNEN HELLAS   6,3

Negende plaats

 

Coach Neso Saponjic: ,,Een zwaar seizoen met veel tegenslag. Vaak net niet. Handhaving voelt als een kampioenschap. Het minste aantal tegendoelpunten van de eredivisie. Een sterke verdediging en uitblinkende keepers. En dat voor een degradatieploeg.”

Cijfer: 7

 

Maarten Roestenburg (Hercules): ,,Meest degelijke ploeg in verdediging. Aanvallend heeft Hellas nauwelijks een vuist kunnen maken. Met 1 uitdoelpunt meer in eredivisie blijven, zegt genoeg. In laatste wedstrijd leek het collectief uit elkaar te vallen.”

Cijfer: 5

 

René Zwinkels (Quintus): ,,Er lag wel een goede basis, met excellerende keepers die doorslaggevend waren. Een moeizaam seizoen niettemin en niet veel punten gehaald. Ze zijn wel blijven knokken en dat heeft ze nipt gered.”

Cijfer: 6.5

 

Joris Witjens (Hellas): ,,Hellas heeft het gered, maar het was met de hakken over de sloot. Veel tegenslag. Genoeg technisch vermogen, maar de wil om elke week optimaal te presteren ontbrak. Te weinig gescoord door gebrek aan flair.”

Cijfer: 6.5

 

Alex Curescu (Quintus): ,,Hellas had veel blessures en dat is vervelend, maar dat hebben ze te vaak als argument aangevoerd. Ze hebben wél karakter getoond en zijn op het laatste moment op één doelpunt ontsnapt aan degradatie.”

Cijfer: 6.5

 

Peter Lotman (AD) : ,,Sterke dekking, uitstekende keepers, maar aanvallend onder de maat. Met alle geluk van de wereld gehandhaafd. Grootste compliment: het onvoorwaardelijke geloof van coach Saponjic in zijn manschappen.”

Cijfer: 6  

 

AD HAAGSCHE COURANT/PETER LOTMAN

 

 

 

 

HELLAS VERSTERKT ZICH MET PEPIJN MICHIELSEN
OUD HELLEEN BAS VAN GENT OVERLEDEN