PIJNLIJK VERLIES HELLAS – QUINTUS’ KWARTIERTJE

PIJNLIJK VERLIES HELLAS – QUINTUS’ KWARTIERTJE

Hieronder de verslagen in de Haagsche Courant en de Westlandse Courant

 

 

 

HAAGSE PLOEG VOLLEDIG OVERLOPEN DOOR QUINTUS

 

 

Kwintsheul – Het was een droevig gezicht. De handballers van Hellas verdwenen na afloop van de ontluisterende 28-16 nederlaag tegen rivaal Quintus met gebogen hoofd richting kleedkamer. De jonge, gehavende, equipe van coach Neso Saponjic was in een eenzijdige derby kansloos afgeschminkt. Wat de ommekeer had moeten worden, eindigde in een nóg grotere mentale dip.

Medelijden was op zijn plaats. Maar het ergste dat je in de sport kan overkomen is zielig gevonden worden. De manier waarop tijdens de wedstrijd de altijd fanatieke Saponjic steeds verder wegkwijnde, was triest om te zien. Met zijn Oost-Europese mentaliteit probeert hij wekelijks de moed erin te houden. Steeds ziet hij spelers door blessures of om andere redenen wegvallen uit zijn ploeg. En elke keer probeert hij zijn manschappen opnieuw op te laden voor het volgende duel.

Ook tegen aartsrivaal Koornneef/Quintus was hij erin geslaagd zijn team op te peppen. Althans, dat leek zo in de eerste helft, toen de Hellenen aanvankelijk knap tot 9-9 in het spoor bleven van de Heulse thuisclub. Saponjic: ,,Over die periode kan ik nog wel tevreden zijn. Maar vlak voor de rust en vooral het eerste kwartier van de tweede helft waren bedroevend. Het loopt dan even niet en direct zie je de koppies gaan hangen. Geen vertrouwen, geen beleving, geen overtuiging om er nog iets van te maken.”

Ondanks die 9-9 tussenstand was vanaf het begin al duidelijk dat Hellas het dit keer niet zou redden. Wessel Coster, de grote belofte van de Haagse ploeg, schoot al snel een strafworp over het doel. Hij zag vervolgens nog een paar schoten gestopt worden en was een paar keer ongelukkig met zijn afspelen. Coster had zijn avond niet en als de aanjager van de ploeg niet in vorm is, kan van Hellas niet veel worden verwacht. ,,Ik zat niet lekker in de wedstrijd. Voelde me ook niet topfit. Het liep gewoon niet,” aldus de jeugdige Coster van wie je je kunt afvragen of hij fysiek en mentaal niet te zwaar belast word als dragende kracht van het team.

De enige Helleen die boven de misère uitstak, was de jonge Kevin Hendriks. Hij zorgde met zijn linkerarm voor veel schotkracht en liet met zijn zes doelpunten zien dat hij kan uitgroeien tot een waardevolle kracht in de hoofdmacht. ,,Het ging wel lekker, maar veel hebben we daar niet aan. Ik heb een paar mooie goals gemaakt, maar liever had ik de punten gepakt.”

Vlak voor rust kwam Quintus op 12-9, maar die marge bood nog voldoende perspectief voor een spannende tweede helft. Daar dachten de Westlanders duidelijk anders over. Binnen dertien minuten werd Hellas volledig overlopen. Van 12-9 voerde de thuisclub de stand op naar 23-9 zonder dat de Hellenen er ook maar iets tegenover konden stellen. Alles ging mis in de Haagse ploeg. Ballen verdwenen over de zijlijn, schoten gingen huizenhoog over en passjes  in de handen van de tegenstander. Opvallend was dat er na een kwartier ook weer een einde kwam aan het geklungel. Plotseling schoten Coster en Hendriks zes keer achter elkaar raak en zag de stand er bij 23-15 een tikkeltje dragelijk uit. Maar daarna liet Quintus met 28-16 zien dat het op dit moment de sterkste ploeg van de regio is.

 

Doelpunten Hellas: Kevin Hendriks (6), Wessel Coster (3), Wessel Kuiper (3), Kevin Kersten (2), Bjórn Budding en Semmy Stigter.

 

AD HAAGSCHE COURANT/ PETER LOTMAN

 

WESTLANDSE HANDBALLERS LOPEN WEG VAN HELLAS

 

Kwintsheul – Er heerste een uitgelaten stemming in het kamp van Quintus na afloop van de met 28-16 gewonnen handbalderby tegen het Haagse Hellas. De blijdschap was er vooral vanwege de overtuigende manier waarop de opponent werd afgetroefd. Want winnen van ‘die Hagenezen’ geeft de zege voor de Westlanders altijd een extra dimensie.

De formatie van de winnende trainer/coach René Zwinkels was op alle fronten superieur aan de zwalkende Haagse ploeg. In de eerste helft zag het daar nog niet naar uit. Tot aan 9-9 bleef Hellas goed in het spoor van de thuisclub. Drie minuten voor de rust nam Zwinkels een time-out en zijn woorden hadden direct succes. Rens Reijgersberg, uitblinker Alex Koop en Luuk Obbens zorgden ervoor dat Quintus met 12-9 aan het tweede bedrijf kon beginnen.

Wat er in de kleedkamer van de Westlanders is gebeurd, zal wel altijd een raadsel blijven. Feit was, dat de ploeg na een stroeve eerste helft plotseling de pannen van het dak speelde. Binnen dertien minuten werd de marge van 12-9 opgevoerd tot 23-9 en Hellas stond erbij en keek ernaar. De ene Westlandse aanval was nog mooier dan de andere. Alles lukte: combinaties over vier, vijf schijven, perfecte breaks, verwoestende afstandsschoten.

Het was de fase die de toeschouwers deed duizelen en die voor coach Zwinkels het bewijs was dat zijn team goed kan handballen. ,,Dat was een geweldige fase. Zo wil ik het graag zien. Het is alleen jammer dat we het niet de hele wedstrijd kunnen laten zien. Dat was tegen Hurry-Up ook al het geval. Maar dit is wel een basis om op verder te bouwen,” aldus de tevreden Westlandse oefenmeester.

 

TREFZEKERE SCHUTTER

In die fase ontpopte de linkshandige Alex Koop zich als de trefzekere schutter uit de rechterhoek. Maar ook in de break-out was hij net als Lex Dofferhoff voortreffelijk op dreef. Verder toonde het grote talent Max de Maat over meer kwaliteiten te beschikken dan alleen maar een snoeihard afstandsschot. Hij speelde een aantal malen zijn cirkelloper Lambert Zwinkels subtiel aan en liet daarmee zien hoe hij zich als complete speler ontwikkelt.

Hetzelfde geldt voor de altijd met veel energie spelende Ard Vollebregt. Prima in de opbouw en ijzersterk in de verdediging waar hij de gevaarlijkste Helleen, Wessel Coster, knap uitschakelde. Met naast zich de lange Chris de Bakker en de ervaren Rens Reijgersberg beschikte Quintus over een solide middenblok. Lambert Zwinkels viel opnieuw op door zijn effectieve optreden aan de cirkel. Hij scoorde regelmatig of was zo moeilijk af te stoppen dat hij strafworpen meekreeg.

Toen bij 23-9 de kruitdampen na het wervelende Westlandse offensief waren opgetrokken, liet Hellas nog even de tanden zien. De thuisclub geloofde het wel en met zes doelpunten op rij konden de Hagenaars bij 23-15 nog iets van de forse achterstand herstellen. Uitblinker Alex Koop: ,,Mag eigenlijk niet gebeuren, maar bij zo’n grote voorsprong verslapt toch de concentratie. Er wordt dan doorgewisseld en dan gaat toch het ritme een beetje uit de ploeg.” In de slotfase herstelde de thuisclub het machtsevenwicht en liet er met 28-16 geen twijfel over bestaan wie zich voorlopig de sterkste van de Haagse regio mag noemen.

 

Doelpunten Quintus: Alex Koop (8), Lex Dofferhoff (5), Lambert Zwinkels (5), Ard Vollebregt (3), Luuk Obbens (3), Max de Maat, Rens Reijgersberg, Rick van Ravesteijn en Chris de Bakker.

AD WESTLANDSE COURANT/PETER LOTMAN

 

WEDSTRIJDRAPPORT QUINTUS – HELLAS

Amusementswaarde (***) : Door het grote krachtsverschil werd het nooit een echte derby. Dat ging ten koste van de sfeer in de altijd zo luidruchtige Hel van de Heul. De Westlandse supporters konden rustig toekijken hoe hun idolen eenvoudig op de overwinning afstevenden. De Haagse fans zagen al snel na de rust dat er niets te halen viel. Door het sterke spel van Quintus in de eerste vijftien minuten na de rust viel er nog iets te genieten.

 

Scheidsrechters (**): De arbiters Schneiders/Verstege hadden een makkelijke avond. Er gebeurde nauwelijks iets wat niet door de beugel kon. Slechts drie tijdstraffen en een handjevol strafworpen. Zelden was een derby tussen beide rivalen zo sportief. Het duo kreeg na afloop een bos bloemen uitgereikt. Niet omdat ze stopten met fluiten of voor hun jubileum. Het was de week van de scheidsrechter en vandaar dus de sympathiek geste.

 

Beste spelers: Bij Quintus stak de linkshandige Alex Koop er bovenuit met zijn fraaie treffers uit de hoek en zijn doeltreffende breaks.

Bij Hellas kon Kevin Hendriks met zijn acht doelpunten aanspraak maken op de titel: meest waardevolle speler.

 

 

 

BEROEP
ARMBLESSURE TART MARISHA VAN DER GEEST