WESSEL COSTER VEELZIJDIG

WESSEL COSTER VEELZIJDIG

COMBINATIE VAN CRICKET EN HANDBAL OP HOOG NIVEAU

 

Den Haag – Het lijken totaal verschillende sporten, handbal en cricket. Het komt ook niet vaak voor dat een speler in beide disciplines op het hoogste niveau actief is. Hagenaar Wessel Coster behoort tot die sportieve uitzonderingen. Met Hellas handbalt hij in de eredivisie en speelt cricket met HBS in de topklasse.

De net 19-jarige Coster praat erover alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Sport is sport en allebei met een bal, dus al te veel poeha wil hij er niet over maken. ,,Ik heb ook nog gevoetbald bij HBS. Ik ben op mijn zesde jaar met handballen begonnen bij de mini’s bij Hellas. Tegelijkertijd zat ik toen op voetbal en cricket. Dat werd op den duur toch een beetje moeilijk te combineren. Nu doe ik dus alleen nog handbal en cricket.”

Niet zomaar een beetje voor de lol is Wessel Coster actief in beide sporten. Hij blinkt er in uit, al zal hij de laatste zijn om dat van zichzelf te zeggen. Daarvoor is hij te bescheiden. Maar als handballer behoort hij tot de betere spelers in de eredivisie. Hij beschikt over inzicht, heeft een uitstekend sprongschot en is vooral ook een voortreffelijk verdediger. Ook in het cricket steekt hij ruim boven de middelmaat uit getuige zijn selectie voor het Nederlands team onder 19 jaar. Bij het EK eerder dit jaar eindigde hij zelfs als derde op de lijst van meest waardevolle speler.

In het handbal behaalde hij al verschillende hoofdprijzen. ,,Met de B-jeugd zijn we drie keer Nederlands kampioen op het veld geworden. Een keer met Björn Budding, de huidige trainer van het eerste, en twee keer met Maarten Visser. In de zaal zijn we met de A-jeugd landskampioen geworden met Neso Saponjic, die nu samen met Björn het eerste doet.”

 

MOEDER

Dat grote talent voor beide sporten heeft hij niet van een vreemde. Moeder Anja Vink was in het verleden een voortreffelijk handbalster in de hoofdmacht van Hellas. Vader Jeroen Coster was een uitstekend cricketer bij HBS en in het Nederlands team.

Ook de precies drie jaar oudere broer Dennis speelt cricket in HBS 1, maar is gestopt met handballen. Sport bedrijven en daarin uitblinken zit dus in de genen.

Naast al die sportieve bezigheden studeert Wessel Coster ook nog Economie en Bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. ,,Ik zit in mijn eerste jaar en moet dus kijken hoe dat allemaal gaat. Tot nu toe is sport en studie goed te combineren. Ik hoop dat ik het op deze manier kan volhouden. Het is allemaal ontzettend leuk om te doen.”

Coster maakt, zoals iedere sporter, ook mee dat het niet louter hosanna is. Met HBS degradeerde hij dit seizoen uit de topklasse. Met Hellas staat hij stijf onderaan in de eredivisie. ,,Ook dat hoort erbij,” zegt hij realistisch. ,,Je maakt mooie momenten mee, maar ook teleurstellingen. Dat is juist het mooie van sport. Met Hellas hebben we het moeilijk, vooral ook omdat er vijf goede spelers zijn vertrokken. De sfeer is nog steeds goed. We leren veel en trainen scherp. We hebben nu een jong, talentvol team. Als we die ploeg bij elkaar houden, doet Hellas in de toekomst weer mee op het hoogste niveau.”

Zaterdag (21.00 uur, Laan van Poot) speelt Hellas de altijd beladen streekderby tegen Quintus. Coster: ,,Wij hebben niks te verliezen, maar jagen wél op onze eerste punten.”

 

AD HAAGSCHE COURANT/Peter Lotman

 

 

 

Kanjer van de Week Vanity van der Meijde
HELLAS OOK ZONDER NORBERT LAERNOES