Derby tussen WHC/Hercules en Hellas gekenmerkt door respect

Derby tussen WHC/Hercules en Hellas gekenmerkt door respect

Wederzijds respect. Dát was ditmaal het kenmerk van de derby tussen WHC/Hercules en Hellas. Geen incidenten, wél veel strijd en bij vlagen uitstekend handbal. Met uiteindelijk de Hellenen als verdiende winnaar (22-28).

Zo kan het dus ook. In het verleden ontaardden de Haagse burenruzies regelmatig in knokpartijtjes met veel tijdstraffen. Dit keer richtten de beide partijen zich vooral op het echte handbalspel. Met vloeiende combinaties en hoogstaande doelpunten als resultaat. Met daarin óók een belangrijke rol voor de voortreffelijke scheidsrechters Laurens van Kessel en Adrian Tanasescu, die de soms verhitte gemoederen steeds op tijd susten.

Lang was er naar de tweestrijd uitgekeken. Door de promotie van het combinatieteam WHC/Hercules stond na jaren weer een Haagse derby op het programma. De toeschouwers in de bomvolle sporthal Loosduinen genoten met volle teugen. Het meer ervaren Hellas had de handen vol aan de strijdende thuisploeg die met opgeheven hoofd de speelvloer verliet. Opvallend aan beide kanten: veel jong talent dat van beide coaches in de tweede helft volop speeltijd kreeg.

BESTE FASE

Bij 10-11, na ruim twintig minuten, sloeg Hellas het eerste gaatje naar 11-14. De beslissende tik deelde het echter uit in de eerste periode na de rust. Bij 14-21 binnen tien minuten, leek het combiteam al vroeg geklopt. De sterk spelende cirkelloper Pim van Starrenburg: ,,Dat was onze beste fase. Vanaf dat moment wist ik zeker dat we de partij gingen winnen. Zo’n voorsprong geven we niet meer weg”, wist Van Starrenburg, die een paar zware dagen achter de rug had vanwege het afronden van zijn studie.

De thuisclub dacht daar anders over en bleef doorknokken. Een sterke opleving met doelpunten van de uitblinkende Erwin Roeleveld, Ziggy Eijsenring en de talentrijke broers Luca en Jonah Baak kwam WHC/Hercules bij 20-23 weer in de wedstrijd. De Portugese coach Fernando Nunes onderkende het gevaar en vroeg een time-out aan. ,,Ik zag het even misgaan en vond zo’n moment van overleg op zijn plaats. Niks aan de hand, hou het koppie erbij was de boodschap.” Die instructie kwam goed over, want de Hellenen pakten de draad feilloos op. Door Ubbo Starrenburg, die weer een bepalende rol vervulde, en Kevin Pronk was het snel weer 21-26.

PUBLIEKSWISSEL

Keeper Rob Goudriaan kreeg bij Hellas een verdiende publiekswissel en Pim van Drimmelen bekroonde zijn prima wedstrijd met de laatste treffer. Coach Zsigmond Makay van het combiteam was na afloop reëel: ,,Ik haat verliezen, maar ik kan niet boos zijn op mijn spelers. Ze hebben er alles aan gedaan, maar Hellas was gewoon beter. Al baal ik er wel van.” En de rappe Roeleveld: ,,Je merkt toch het verschil in kracht en ervaring met Hellas dat al jaren met dit team samenspeelt in de eredivisie. Maar wij halen nog genoeg punten om ons te handhaven.”

Doelpunten WHC/Hercules: Erwin Roeleveld (8), Ziggy Eijsenring (3), Luca Baak (3), Stefan Coster (2), Tom Scheepmaker (2), Michel van Beijnum, Tim Frenk, Jonah Baak en Lars Vogelaar.

Doelpunten Hellas: Ubbo Starrenburg (6), Troy Oranje (4), Pim van Starrenburg (4), Wessel Coster (3), Pim van Drimmelen (3), Kevin Pronk (2), Thierry van Zundert (2), Loek van Bergen en Henegouwen (2), Glenn Lefel en Olivier Beltman.

 WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (****): Een eerlijke, sportieve strijd die geen moment werd ontsierd door vervelende zaken. Beide teams probeerden te handballen zonder elkaar naar het leven te staan. Dat is wel eens anders geweest. Om die reden was het een derby die het aankijken meer dan waard was.

Scheidsrechters (****) : Halve sterren kunnen we niet geven, maar de scheidsrechters Laurens van Kessel en Adrian Tanasescu verdienden er viereneenhalf. Rustig, ter zake kundig, perfecte voordeelregel, waardoor het een vlotte partij werd. Ze straften waar nodig, maar deden dat zonder poespas en zonder zelf de show te willen stelen. Een belangrijke bijdrage aan het boeiende kijkspel.

Beste spelers: Erwin Roeleveld was bij WHC/Hercules weer snel en trefzeker. Ziggy Eijsenring is een talent met inzicht en passeertechniek. Jonah Baak beviel ons vanwege zijn scherpe spel aan de cirkel.

Bij Hellas continueerde Ubbo Starrenburg zijn vorm van de laatste weken. Keeper Rob Goudriaan bewees andermaal een mooie toekomst te hebben. Pim van Starrenburg was weer van onschatbare waarde aan de cirkel.   

AD SPORT/PETER LOTMAN

Hellas en WHC/Hercules blijven meedoen in top eredivisie
Haagse derby is eindelijk weer terug