EERSTE SLAG IS VOOR HELLAS

EERSTE SLAG IS VOOR HELLAS

HAAGSE HANDBALLERS DICHT BIJ BEHOUD IN DE EREDIVISIE

 

 

Rotterdam – De handballers van Hellas hebben een belangrijke stap gezet op weg naar het behoud van het eredivisieschap. De Hagenaars wonnen in Rotterdam met 15-21 van periodekampioen HARO. De terugwedstrijd lijkt daarmee een formaliteit. Een analyse op basis van vijf elementen waarom Hellas won.

 

AANVAL

De doelpunten bij Hellas kwamen van tien verschillende spelers. Het had weinig zin voor de thuisclub om één Haagse schutter uit te schakelen. De variaties in de afronding waren groot. Bij HARO moest in de openingsfase alle schotkracht komen van de atletische sprongschutter Nuni Bazoer. Toen zijn krachten wegvloeiden, was het gebeurd met de aanvalskracht. De jeugdige Dani en Jordy Baijens, Niels Poot en Pepijn Michielsen kregen nauwelijks de ruimte voor een schot. Hellascoach Saponjic tevreden: ,,We hadden ons ingesteld op het beweeglijke spel van die gasten. Dat heeft onze dekking perfect gedaan.”

 

OVERTAL

Een belangrijk aspect is het uitspelen van de man-meer situatie bij een tijdstraf. Juist het overtal benutten, was het grote manco bij HARO.  Zelfs met drie Hellenen op de strafbank lukte het niet te scoren. Bij 14-16 schoten de Rotterdammers ruim tien minuten geen bal raak. In die fase had HARO de achterstand met zorgvuldig uitspelen, kunnen ombuigen naar een voorsprong. Hellas was daarin effectiever. Opvallend was, dat HARO wél het mooiste doelpunt van de wedstrijd scoorde met een man minder. Een perfect ‘vliegertje’ van Niels Poot aangespeeld door Dani Baijens. Ook Tim Fennis was direct na rust tweemaal succesvol voor Hellas in ondertal.

 

VERDEDIGING

Hellas legde de basis voor de overwinning in de verdediging. Het hele seizoen al steunt de Haagse ploeg op een ijzersterke dekking met uitblinkende keepers. Er was voor HARO, dat toch beschikt over handige schutters, geen doorkomen aan. Het lange middenblok Coster/Kuiper/Kersten stond als een huis. De Rotterdamse cirkelloper Daniël Postolovski kon zich af en toe loswringen en scoorde knap viermaal. Bij Hellas vormde Pim van Starrenburg aan de cirkel een constante dreiging.

 

KEEPERS

Bij Hellas stond de pas 19-jarige René de Knegt de hele wedstrijd tussen de palen. Hij was zoals de laatste weken in topvorm. De bejubelde doelman bescheiden: ,,Het ging wel lekker. Ik kon goed keepen, omdat ik een sterke dekking voor me had staan. De samenwerking was bijna optimaal.” Bij HARO was Roel de Koning prima op dreef. Hij stopte strafworpen van Semmy Stigter en was ook met zijn reflex attent bij de rebound. Aan de doelverdedigers lag het niet.

 

ERVARING

De Hellenen kunnen bogen op meer ervaring. Een aantal spelers is al eens twee keer gedegradeerd en gepromoveerd. Zij weten om te gaan met de enorme druk van dergelijke cruciale duels. De Rotterdammers zijn nog jong en minder ervaren. Toch was het uitgerekend de meest ervaren Helleen, Kevin Kersten, die in de fout ging. Hij bleef maar doormekkeren bij een tijdstraf, kreeg een dubbele tweeminuten, werd met rood naar de kleedkamer gestuurd en kreeg mopperend nóg een uitsluiting ten nadele van zijn team.. ,,Stom; had mij niet mogen gebeuren. Maar het was erg kinderachtig van de scheidsrechters.” Het lukte HARO niet te profiteren en dat hield Hellas overeind.

 

Doelpunten Hellas: Wessel Coster (4), Ubbo Starrenburg (4), Tim Fennis (3), Wessel Kuiper (2), Loek van Bergen (2), Pim van Starrenburg (2), Semmy Stigter, Kevin Kersten, Wessel de Groene en Bernie Vermeer.

 

Doelpunten HARO: Nuni Bazoer (6), Daniël Postolovski (4), Pepijn Michielsen (2), Lars van Aart (2) en Niels Poot.

 

 

WEDSTRIJDRAPPORT

 

Amusementswaarde (****) : Er heerste een geweldige sfeer in de uitverkochte sportzaal van het Albedacollege. De beide supportersgroepen gingen flink tegen elkaar tekeer. De opkomst van de spelers met schijnwerpers en het voorlezen van de namen gaf een stimulerend effect. Het was een keiharde strijd vol stevige onderlinge duels. Geen mooi handbal, maar dat kan ook niet met zulke grote belangen. Toch was het genieten omdat er iets op het spel stond en de beide teams er vol voor gingen.

 

Scheidsrechters (***) : De arbiters William Weijmans en Rick Wolbertus hadden de handen vol aan het grimmige duel. Ze floten prima, maar maakten het zichzelf onnodig extra moeilijk door alles te zien en te horen en daar ook voor te straffen. De consternatie rond de serie tijdstraffen voor Helleen Kevin Kersten was daar een goed voorbeeld van. Ze hadden wel gelijk, maar niemand van de spelers en de toeschouwers (en zelfs waarnemer Marko Bakema) begreep de opeenstapeling van twee-minuten zelfs na de rode kaart. De irritaties liepen steeds hoger op en die hadden zij met wat meer rust de kop kunnen indrukken.

 

Beste spelers: Bij Hellas was doelman René de Knegt opnieuw de uitblinker. Hij verkeert de laatste weken in topvorm. Verder verdienden de jonge talenten Tim Fennis en Bernie Vermeer een groot compliment om onder zo veel druk toch zo goed te presteren.

Bij HARO was Nuni Bazoer de grote man. Wat een sprongkracht en wat een atletisch vermogen. Jammer was het dat Dani en Jordy Baijens, Niels Poot, Pepijn Michielsen en Pascal Haak niet hun normale hoge vorm haalden. Het zijn voortreffelijke handballers, maar ze kwamen niet tot schot tegen de solide Haagse verdediging.

Voor coach Piotr Konitz is het te hopen dat hij dit beloftevolle team bij elkaar houdt. Hij heeft er inmiddels al veel goed verzorgd technisch handbal in gebracht.

 

ZORGEN HELLAS OM DRIE BASISSPELERS

 

Na de euforie over de 15-21 overwinning gingen de zorgen bij Hellas vooral uit naar de blessures van basisspelers Loek van Bergen en Henegouwen en Wessel Coster. Aanvoerder Van Bergen viel twee minuten na de rust uit met een schouderblessure en moest langdurig aan de kant worden behandeld. Coster raakte vijf minuten voor het einde ogenschijnlijk zwaar geblesseerd aan zijn onderbeen en moest naar de kleedkamer worden gedragen. Onderzoek moet vandaag (maandag) de ernst van de kwetsuur uitwijzen. Omdat de terugwedstrijd tegen HARO op 9 mei is bepaald, heeft de medische staf twee weken om de pechvogels speelklaar te maken. Ook de rode kaart van Kevin Kersten kan via snelrecht een schorsing opleveren voor de thuiswedstrijd.

 

 

AD HAAGSCHE COURANT/PETERLOTMAN

 

AFSCHEID MET EEN LACH EN EEN TRAAN
HEREN WINNEN VAN HARO MET 21-15