EINDRAPPORT 2023/2024 EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND 

EINDRAPPORT 2023/2024 EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND 

TOPPRESTATIE VROUWEN VELO EN MANNEN WHC/HERCULES 

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen zit het reguliere seizoen erop. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs kunnen terugkijken op hun prestatiesWe vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een gecombineerd cijfer op het Eindrapport.

VELO (3e/4e)

Coach Nico Stet: ,,Onze ploeg heeft het maximale behaald. Een vierde plaats in de reguliere competitie met meer punten dan vorig seizoen. Tweede plaats in de kampioenspoule en daardoor recht op Europees handbal. Halve finale van de beker. En mogelijk ook nog de derde plek in de eindrangschikking. Meer kan ik als trainer niet wensen en ook niet verlangen van dit team. Ik ben dan ook supertrots op de hele ploeg, speelsters en de totale staf. Een geweldige prestatie en een hoogtepunt voor de club VELO.”

De twee seizoenen die de ervaren trainer/coach Nico Stet de club uit Wateringen onder zijn hoede had, hebben tot voortreffelijke resultaten geleid. Het waren mijlpalen in de geschiedenis van VELO. De speelsters, de staf én vooral ook de supporters, die bij de thuiswedstrijden steeds uitbundig van de partij waren, hebben genoten. De inzet van de speelsters was voorbeeldig en dat kwam tot uiting in de prestaties, ook als het wel eens wat moeilijk ging. Het wordt voor opvolger Alex Curescu een mooi, maar zwaar, karwei om volgend seizoen VELO naar dezelfde hoogte te stuwen.

CIJFER: 9

WHC/HERCULES (3e)

Coach Wesley Hage: ,,De grootste stap hebben we verdedigend gezet. Verdedigen is geen vies woord meer, maar het eerste wat gedaan moet worden. Daarin hebben we het vermogen om meerdere systemen uit te voeren. Komend seizoen gaan we hier nog verder aan sleutelen. Ook fysiek moeten we nog meer stappen maken. 

In de aanval hebben we voor meer variatie en creativiteit gezorgd. Ook de onderlinge communicatie was beter en we zijn geduldiger gaan spelen. We konden vaker een voorsprong vasthouden. De handelingssnelheid mag volgend seizoen nog een tandje hoger in combinatie met het fysiek.”

Al vanaf de voorbereiding werd duidelijk dat er een team stond dat voor de punten wilde gaan knokken. De aanwinsten Lars Hemmes en Stan Zwinkels, alsmede de talenten uit de succesrijke jeugdploeg vormden voldoende aanleiding om van een mooi seizoen te dromen. Nog niet voor de titel, maar een top-5 rangschikking werd het doel. Na een superreeks van 10 duels ongeslagen bereikten de mannen van Hage/Masmeijer tegen het einde zelfs knap een derde plek. Grootste uitdaging wordt het opvullen van de opengevallen posities door het stoppen van bepalende spelers. Maar er zit muziek in het team én in de aanpak van trainer/coach Wesley Hage.  

CIJFER: 8,5    

QUINTUS VROUWEN (5e/6e)

Coach Dirk Loose, die samen met Rolf Schulte de technische leiding vormde en het komend seizoen overneemt: ,,Bij aanvang van het seizoen werd Quintus betiteld als de jonge ploeg die ervaring miste. Maar door in de eerste seizoenshelft veel wedstrijden tegen het einde naar zich toe te trekken, hebben de speelsters laten zien dat er van onbezonnen jeugdigheid geen sprake was. Die jeugdigheid was juist in ons voordeel in de vorm van een hoog speltempo.

We zijn er dit seizoen meer in geslaagd dit hoge tempo af te wisselen met momenten van rust.

Na enkele verliespartijen aan het begin van dit jaar ontstond er een korte dip in het zelfvertrouwen. Dat heeft onze resultaten beïnvloed, maar niet de teamspirit. De dames hebben als team de schouders eronder gezet en die teamgeest heeft ons weer terug op de rails gezet.”

Quintus kreeg het flink voor de kiezen met blessures van bepalende speelsters en het vertrek van topschutters, zelfs tussentijds. Het viel niet mee voor trainer/coach Rolf Schulte om met een jonge ploeg wekelijks de moed erin te houden. Toch lukte dat heel behoorlijk en op de werklust van de jonge speelsters viel dan ook niet viel aan te merken. Aan de jonge, veelbelovende oefenmeester Dirk Loose de mooie taak om volgend seizoen de bestaande ploeg met hier en daar een aanvulling verder te boetseren tot een samenhangend geheel.

CIJFER: 7

HELLAS (7e)

Coach Richard Rijkens: ,,Na negen vertrekkende/stoppende spelers hebben we met een veel te beperkte selectie een totale groep neergezet die als team heeft gepresteerd. Letterlijk iedereen een andere rol kost tijd om erin te slijpen. Ik ben trots op de teamprestatie en de persoonlijke ontwikkeling die de spelers hebben gemaakt op handbalgebied en op het mentale vlak. De smalle selectie zorgde ervoor, dat elk weekend vijf tot zeven spelers moesten dubbelen. Toen er ook nog in de tweede helft van de competitie veel blessures bijkwamen, was dat bijna niet meer op te vangen. Voor komend seizoen gaan we onze aanvalsconcepten verder inslijpen en werken aan minder technische fouten en leren om wedstrijden zakelijker te winnen. De zevende plaats is knap en het maximaal haalbare gebleken. Met de komst van een aantal goede spelers en de doorstroming van talentvolle jeugd krijgen we komend seizoen een kwalitatief sterkere selectie.”   

Hellas heeft door diverse oorzaken (vooral blessures) de sterke eerste seizoenshelft niet kunnen doortrekken. Ook wij gokten met de Haagse supporters halverwege op een vierde/vijfde plaats, maar het werd toch de zevende plek. Opvallend waren de sterke prestaties tegen juist de grote rivaal WHC/Hercules. Dan komen er blijkbaar extra krachten naar boven bij de Hellenen. Maar die resultaten werden helaas teniet gedaan door verliespartijen tegen lager geklasseerde opponenten, zoals PSV en Dynamico. Niettemin een groot compliment voor dit jonge team dat zich knap staande hield in de eredivisie. 

CIJFER: 

QUINTUS MANNEN (8e)

Coach Neso Saponjic: ,,Het was voor ons een heel turbulent seizoen. We begonnen met een, op papier, topteam. Door de vele blessures en uitstroom van spelers werd het steeds minder. Uiteindelijk eindigden we met een zeer jong en onervaren team. Noodgedwongen moesten we te veel jeugdspelers al vroeg inpassen. 

Desondanks vind ik, dat we als team er in het geheel op alle fronten meer hadden moeten uithalen. Er is geen excuus voor de mindere resultaten van de laatste maanden. Als topsporter moet je incasseren en eerlijk naar elkaar zijn. Topsportershebben en plan, geen excuus.

In mijn ogen zijn wij als totaal team niet geslaagd. We hebben wel veel geleerd en op een andere manier succes geboekt binnen de vereniging. Maar met het eerste team had het beter gemoeten.”

Zowel coach Saponjic als wij hadden meer verwacht van de Westlanders. Het was een mooie mix van ervaren krachten en talenten uit de A1. Toch overheerste de wisselvalligheid, waarbij het opviel dat tegen de top-6 geen aansprekende resultaten werden geboekt. De punten werden vergaard tegen de ‘laagvliegers’. Wél verklaarbaar vanwege de vele blessures en de regelmatige afwezigheid van schutter Marnix Roos. Het is Saponjic wel toevertrouwd om voor komend seizoen een meer stabiele selectie op de vloer te krijgen. 

CIJFER: 6  

EHC (16e)

Coach Xaveer Obbens, die het in december overnam van Hedi Boumnijel: ,,Geen jaar zoals we aan het begin van de competitie hadden voorspeld. Als iedereen heel was gebleven, waren we niet gedegradeerd. Door al die nederlagen was de groep murw gebeukt. We zijn toen begonnen met een goed gesprek. Wat er ook gebeurt, we maken plezier met elkaar, luidde het uitgangspunt. Hoogtepunt was wat dat betreft de wedstrijd tegen Arnhem. Die verloren we nipt, maar gaf ons een positief gevoel. De vele blessures waren flinke tegenvallers, maar de jongens zijn hard blijven trainen en zich inzetten. Onder aan de streep hebben we met z’n allen veel geleerd. Van verliezen leer je namelijk óók. Voor het doorzetten, de wilskracht, de progressie de afgelopen maanden geef ik de groep een 8. Daar zullen andere mensen zeker anders over denken. Vooral wat het eindresultaat betreft. Maar voor de rest complimenten voor die gasten in een memorabel jaar.” 

Wij respecteren de uitleg van trainer Obbens en begrijpen volledig zijn gevoelens richting zijn manschappen. Maar er zullen niet veel teams uit de eredivisie zijn gedegradeerd met 30 verloren wedstrijden. Daar kunnen we niet omheen. Wij delen zijn complimenten voor het doorzettingsvermogen van de spelers om er het beste van te maken. Maar onze waardering kunnen we niet anders geven dan met het cijfer 5.

CIJFER: 5

AD SPORT/PETER LOTMAN

DREAMTEAM MEI 2024 EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND
Jonge Talenten van Hellas: Passie voor handbal en grote dromen