HELLAS EN QUINTUS VERWIKKELD IN SPANNENDE TITELSTRIJD

HELLAS EN QUINTUS VERWIKKELD IN SPANNENDE TITELSTRIJD

De handbalcompetitie in de eredivisie bij de mannen gaat een spannende tweede helft tegemoet. Hellas en Quintus maken serieus aanspraak op de titel. Het Haagse Hellas kroonde zich onlangs tot Winterkampioen en het Westlandse Quintus ligt daar vlak achter op de loer. Wie is de grootste kanshebber?

Hoekspeler Troy Oranje komt uit voor Quintus, maar speelde jaren voor rivaal Hellas. Schutter Martijn Poot bewandelde juist de omgekeerde weg. Hij was actief in Kwintsheul, maar maakte de overstap naar Den Haag. Tsjeu Hartog is handbaldeskundige in deze regio, maar heeft geen directe betrokkenheid bij één van beide clubs. Hij ziet veel wedstrijden en kan dus onbevooroordeeld zijn mening geven.

HOEKSPELER TROY ORANJE

Troy Oranje geeft Quintus de meeste kans om kampioen te worden. ,,Wij hebben meer spelers met ervaring op het hoogste niveau, omdat we al BENE-League hebben gespeeld. Ook beschikken wij individueel over meer kwaliteit. En wij hebben verschillende spelers die kunnen opstaan om het verschil te maken. Wij kunnen ook makkelijker een blessure opvangen. Als bij Hellas Martijn Poot of Wessel Coster geblesseerd raakt, wordt het een stuk moelijker voor ze.”

Oranje weet precies waarom zijn club niet bovenaan staat. ,,In het begin hebben wij te weinig als team gespeeld. Daardoor hebben wij punten laten liggen. Dat was onze eigen schuld en had nooit mogen gebeuren. Dat gaat nu een stuk beter en als wij met elkaar blijven knokken kan geen team van ons winnen. Daarom verwacht ik dat wij uiteindelijk alsnog kampioen worden.”

TOPSCHUTTER MARTIJN POOT

Topschutter in de eredivisie Martijn Poot ziet voor Hellas de beste kansen op de titel. ,,Wij spelen met meer beleving en gevoel dan alle andere teams in de competitie. Wij gunnen elkaar elke kans en niemand is negatief tegen elkaar. Die hechte eenheid is een belangrijke factor. Daardoor is een sterke band ontstaan. Die kracht van het team gaat de doorslag geven.”

Hellas beschikt volgens Poot ook over sterk samenspel en heeft veel spelers die zelf acties kunnen maken en scoren. ,,Ons probleem kán worden, dat we blessuregevoelig zijn. Maar dat heeft Quintus ook. Daar lopen wel een paar ervaren jongens die het team over het dode punt kunnen helpen.”

Dat de titel niet voor het oprapen ligt, beseft Martijn Poot terdege. ,,De tweede seizoenshelft wordt een stuk moeilijker voor ons. De tegenstanders kennen ons en gaan extra op bepaalde spelers letten. Maar dat maakt het alleen maar spannender en dan wordt het een nóg grotere uitdaging.”     

HANDBALEXPERT TSJEU HARTOG

Handbalexpert Tsjeu Hartog zet zijn geld op Quintus. ,,Hellas doet het fantastisch met deze getalenteerde selectie. Uitstekende conditie en een supercollectief. Ze werken als echt team voor elke meter. Verdedigend moeilijk te passeren. Toch gok ik op Quintus dat na een matige start steeds beter op elkaar is ingespeeld. Veel ervaring bij de routiniers die al BENE-League hebben gespeeld. In combinatie met de jonge talenten zorgt dát ervoor dat het vertrouwen steeds meer toeneemt. Ze raken meer en meer in vorm en dat geeft in de beslissende fase de doorslag.”

Hartog denkt wel dat beide clubs nog iets te duchten hebben van het Limburgse BFC en van Houten. ,,BFC heeft een ervaren ploeg met sterke schutters die dodelijk effectief zijn. Quintus won daar knap en verrassend, maar verder zijn de Limburgers thuis niet te kloppen. Houten is een outsider. Wispelturig, maar opvallend makkelijk scorend. Het wordt dus ongekend spannend om het kampioenschap, dat niet beslist wordt in de onderlinge topduels. Ik verwacht, dat de titelkandidaten kostbare punten laten liggen tegen de subtoppers als E&O, Arnhem en WHC/Hercules. De ploeg die het minst vaak tegen zo’n onverwachte nederlaag oploopt, pakt uiteindelijk de titel.”

Expert Hartog zag het goed. Koploper Hellas verloor bij de herstart van de competitie met 31-30 van Arnhem. Quintus deed het met de 34-26 overwinning op Feyenoord wél goed en schuift op naar de tweede plaats achter BFC.

AD SPORT/PETER LOTMAN

TWAN KLOMPÉ ZIET WINSTKANSEN VOOR HELLAS IN TOPPER TEGEN BFC
Veiligheid rondom de Bosjes van Pex