Hellas terug naar de top

Hellas terug naar de top

PLEZIER EN DURF SLEUTELWOORDEN NIEUWE TRAINER GIOVANNI VOSKUIL

 

Den Haag – De handballers van Hellas draaien na een jarenlange strijd tegen degradatie weer volop mee in de top van de eredivisie. Trainer Giovanni Voskuil en aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen verklaren de opleving.

Elk jaar leefde de Haagse traditieclub tussen hoop en vrees. Slechts met pijn en moeite hielden zij zich overeind in de eredivisie. De trainerswissel aan het einde van het vorig seizoen moest daar verandering in brengen. De mutatie pakt tot nu toe goed uit. Hellas staat al geruime tijd in het linker rijtje en lijkt in de nacompetitie zelfs bovenin te kunnen meedoen. Degradatie is voorlopig ver weg. Wat is er veranderd?

Coach Voskuil: ,,De modernere aanpak van de spelers. We zijn als technische staf begonnen met te kijken waar een speler, dus het individu, goed in is. Op dat onderdeel willen we hem beter maken. Dat is de snelste manier om progressie te boeken. Verder hebben we goed gekeken welke stijl het beste past bij het team. Spelers zelf laten nadenken.”  Aanvoerder Van Bergen en Henegouwen: ,,We zijn daardoor zelfverzekerder gaan spelen. De trainer geeft ons meer ruimte om zaken uit te proberen en samen op te lossen. Dat zorgt er voor, dat we ook kunnen meedenken in de wedstrijd.”

ACHTERSTAND

Ook tactisch ging de ploeg volgens Voskuil anders handballen. ,,We hebben de snelheid teruggebracht in het team. De overgang van de eerste naar de tweede fase. En durven de strijd op te zoeken binnen de negen meter. Zaken waaraan wij extra aandacht hebben gegeven. Sommige basisvaardigheden waren verdwenen of niet aangeleerd. Die achterstand hebben we geprobeerd weg te werken. Ook hebben we een betere balans gevonden in de verhouding tussen bal- en krachttraining. En ook in de verhouding tussen rust en arbeid.”

Een ander belangrijk aspect is het spelplezier. Voskuil: ,,We hebben in de loop van het seizoen een hoop plezier met elkaar gekregen. Er is ook weer durf bij die gasten. Er heerste angst om fouten te maken. Die hebben we weggenomen, want dat werkt verlammend.” Van Bergen en Henegouwen: ,, We hebben het plezier en het vertrouwen teruggekregen. Daardoor spelen we vrijer en dus beter.”

TE VOORZICHTIG

De ontwikkelingen bieden volgens Voskuil voldoende perspectief voor een gezonde toekomst van Hellas bij de mannen. ,,Ook de jeugd komt er aan. Er zit veel talent. Mijn enige zorg is, dat er vanuit de jeugdcommissie te voorzichtig wordt omgegaan met die talenten. Ik wil ze meer speeltijd in het eerste team geven, maar dat lukt helaas te weinig. Maar ik heb er vertrouwen in, dat ze volgend seizoen meer mogen spelen bij de selectie.”

Verder dan de nacompetitie, die begin maart begint, wil het tweetal nog niet kijken. Voskuil: ,,Volgend seizoen is nu nog niet belangrijk. De focus ligt op de play-offs.” Van Bergen en Henegouwen: ,,Ons doel is op korte termijn meedoen in de top van de eredivisie. Daarna proberen de BENE-League te halen.” Voskuil: ,,Dat zal nog heel wat voeten in de aarde hebben en met veel ups en downs gepaard gaan binnen de club, maar de eerste positieve stappen zijn gezet.”

   AD SPORT/PETER LOTMAN

 

Activiteiten 11/12 februari
Stichting Sporthal Hellas