Hellas toont in topper tegen Houten mentaal ijzersterk te zijn

Hellas toont in topper tegen Houten mentaal ijzersterk te zijn

BIJ ACHTERSTAND NIET IN PANIEK

Den Haag – De handballers van Hellas vochten een verbeten strijd uit met Houten voor de koppositie in de eredivisie. Beide teams willen naar de play-offs voor de BENE-League. Hoezeer de rivalen aan elkaar gewaagd zijn, bleek na het boeiende kijkspel: 32-32.

De Hagenaars schoten daar niet veel mee op. Houten blijft bovenaan en Hellas volgt op één punt. De nummers 1 en 2 plaatsen zich voor de nacompetitie met de twee laatste teams uit de BENE-League, op dit moment Hurry-Up en Quintus. De twee winnaars mogen naar de grensoverschrijdende competitie. Dat is voor de Hellenen dus nog een zware weg te gaan.

Dat realiseren zij zich.  Aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen, die met negen doelpunten een voortreffelijke wedstrijd speelde, gelooft niettemin in een positieve afloop. Hij looft de aanpak van trainer/coach Hans van Dijk. ,,Hij vult ons goed aan. Geeft ons de vrijheid keuzes te maken in het spel. Zowel binnen als buiten het veld biedt hij hulp in voor- en tegenspoed. Iedereen voelt zich daar prettig bij. Dat werkt, omdat als je iemand op een tweederangs manier behandelt, je nooit een eersteklas resultaat kunt behalen.”

STIMULEREND

Tegen Houten kwam die tactische aanpak van Van Dijk duidelijk naar voren. Hellas speelde een stroeve eerste helft en kwam op een 9-14 achterstand. De coach, die vorig seizoen nog opponent Houten onder zijn hoede had, bleef rustig. Hij nam op het juiste moment een time-out en sprak zijn manschappen stimulerend toe. Dat hielp. Vlak voor de rust bracht de thuisclub met een serie geweldige schoten van krachtmens Ricardo Holman de achterstand terug tot 16-17.

Het blijven knokken, ook wanneer het even niet lukt, is dit seizoen mede de kracht van het  sterke presteren van Hellas. De linkshandige schutter Ubbo Starrenburg: ,,Als team zijn wij mentaal ijzersterk. Niet alle wedstrijden waren om over naar huis te schrijven, maar we wonnen ze wél door zestig minuten te blijven gaan. Vanuit onze sterke verdediging kunnen wij snel omschakelen naar de aanval. Ook durven we meer verantwoordelijkheid te pakken en voor de eigen kans te gaan in plaats van de bal steeds maar door te spelen.”

RUSTIG

Tegen Houten, dat over een prima ploeg beschikt, was die benadering in het tweede half uur zichtbaar. Niet alles lukte, maar de Hellenen speelden vrijuit, zochten hun kansen en waren daardoor gevaarlijk in de afronding. Bij 22-24 geen paniek, maar rustig blijven combineren met de jeugdige Donny Vink twee keer knap als afmaker. Tien minuten later wéér opboksen tegen een negatieve marge, waarbij luchtacrobaat Thierry van Zundert, Loek van Bergen en Henegouwen en Ricardo Holman bij 30-30 het hoofd koel hielden.

Doelman Paul Vis daarover: ,,We raken niet snel meer van slag bij een achterstand. Gaan voor elkaar door het vuur en spelen als één team. Die positieve inzet geeft veel spelplezier en daardoor ook resultaten. Dat was tegen Houten terug te zien. Waarbij we dan af en toe ook wat geluk afdwingen.”

EENSGEZIND

Hellas kwam niet één keer op voorsprong. In de zinderende slotfase leek bij 30-32 de zege toch naar de Utrechtse ploeg van de succesvolle coach Rick Louw te gaan. Ubbo Starrenburg en de sterk spelende Pim van Starrenburg behoedden de Haagse fans echter voor een deceptie door beiden fraai te scoren. De spelers zijn eensgezind: ,,Het gaat dit seizoen lukken. We hebben een mix van ervaren gasten en jonge talenten. Dat traject wordt perfect begeleid door Hans van Dijk. We hebben als individu en als team een sterke groei doorgemaakt.”

Doelpunten Hellas: Loek van Bergen en Henegouwen (9), Pim van Starrenburg (5), Ricardo Holman (5), Thierry van Zundert (4), Donny Vink (4), Wessel Coster (3) en Ubbo Starrenburg (2).

Doelpunten Houten: Thies Berendsen (12), Jarn van Gool (6), Job Reumer (5), Stijn Hoefnagels (4),  Floor Lanphen (2), Luuk van Engelen, Jelmer Schaap en Rogier Teewissen.

WEDSTRIJDRAPPORT: 

Amusementswaarde (****): Het was vanaf het begin een boeiend spektakel, vooral ook door het spannende scoreverloop. Houten was steeds de bovenliggende partij, maar Hellas slaagde er in op gelijke hoogte te komen door een enorme strijdlust. Beide teams wisselden briljante momenten af met onverwachte missers. Dat maakte het kijkspel er alleen maar aantrekkelijker op. Veel publiek, veel kabaal, dus lekker veel sfeer.

Scheidsrechters (****): Laurens van Kessel en Adrian Tanasescu floten een voortreffelijke wedstrijd. Zij droegen in hoge mate bij aan het vlotte verloop van de partij. Niet kinderachtig, goed de voordeelregel, maar er bovenop als er iets dreigde te gebeuren. Zij voelden de strijd prima aan!

Beste spelers: Bij Hellas speelden Pim van Starrenburg en Ricardo Holman een sterke wedstrijd. Aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen nam zijn verantwoordelijkheid door op beslissende momenten te scoren.

Bij Houten viel vooral Thies Berendsen op. We kenden hem vooral als hoekspeler bij Hurry-Up, maar onder Louw omgeturnd tot gevaarlijke opbouwer. Hij scoorde zó gemakkelijk en gevarieerd dat de verdedigers en de keepers van Hellas er geen vat op konden krijgen. Ook Stijn Hoefnagels speelde een sterke partij.

AD SPORT/PETER LOTMAN

 

Activiteiten komend weekend
Thierry van Zundert gedijt goed bij Hellas