Nieuwe trainer Giovanni Voskuil: handballers van Hellas terug naar de top

Nieuwe trainer Giovanni Voskuil: handballers van Hellas terug naar de top

EERLIJKHEID EN SPELPLEZIER

Den Haag – Giovanni Voskuil beseft dat hij voor een zware klus staat. Hij moet de mannen van Hellas na drie jaar degradatiehandbal uit het slop trekken. ,,We gaan voor de top-6, maar ik wil vooral het plezier terugbrengen.” 

Hij benadrukt het tijdens het gesprek regelmatig. ,,Ik ben goudeerlijk. Dat is een sterke eigenschap van me. Ik spiegel de spelers geen mooie beloftes voor. Nu niet om ze te behouden, maar ook straks niet in de aanloop naar de competitie. Dat is bij sommige clubs wel anders. Die beloven gouden bergen en dan denk ik: die kunnen ze nooit waarmaken.”

Giovanni Voskuil hoefde niet lang na te denken toen er bij hem op de deur werd geklopt door Hellas. Na een succesvolle periode bij EHC, met promotie naar de eerste divisie, voelde hij dat hij toe was aan een stapje hoger. ,,Natuurlijk ben ik ambitieus. Iedere trainer is dat. En ja, dat is ook een karaktertrek van mij. Ik wil met een team het hoogste bereiken. Proberen het maximale eruit te halen. Dat zal bij Hellas óók mijn doelstelling zijn.”

VIJF OVER TWAALF

Hellas, ooit de handbal topclub in Den Haag bij de vrouwen én de mannen, is die status de laatste jaren kwijtgeraakt. Of zoals voormalig topspeler Kevin Kersten, die als assistent-trainer aan Voskuil is toegevoegd, het treffend verwoordde: ,,Het is inmiddels vijf óver twaalf. Er moest iets gebeuren.” Onder de bezielende leiding van voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg is de Haagse vereniging inmiddels begonnen met een inhaalslag.

Voskuil: ,,Dat is voor mij ook de reden geweest dat ik er aan begonnen ben. In de eerste plaats de eerlijkheid vanuit de club. Ze hebben mij verteld, dat er de laatste jaren zaken zijn verwaarloosd. En dat ze snel een herstart willen maken. Er gebeurt inmiddels veel achter de schermen. Daarvan zien we binnenkort de resultaten. Aan die opbouw wil ik graag meewerken. Hellas is een mooie club met veel tradities en ik wil helpen die goede naam terug te brengen.”

De trainingsintensiteit wordt opgevoerd. ,,We gaan naar zes keer trainen per week, waarvan twee keer krachttraining. We hebben Vivian de Jong ingeschakeld die als personal coach de komende tijd veel met die gasten zal werken aan core stability. Het moet allemaal professioneler en daar gaan we hard mee aan de slag. We gaan door tot half juli en dan beginnen we in augustus al weer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het is een jonge groep met veel talent en het ziet er naar uit dat we binnenkort nog een paar versterkingen kunnen presenteren.”

OPBOUWEND

Over de doelstelling is Voskuil duidelijk. ,,Top-6 heb ik gezegd. Te laag? Dat kan wel zo zijn, maar ik kijk naar mijn eigen team. Misschien kunnen we hoger komen, maar ik heb geen boodschap aan de verwachtingen van anderen en ook niet hoe de concurrentie ervoor staat. Ik wil met deze ploeg mooi handbal gaan spelen en vooral het plezier bij die gasten terug krijgen. Je mag van mij best fouten maken, maar dan moet je ook accepteren dat ik daar wat van zeg. Niet vervelend, maar opbouwend. Eerlijk zijn naar elkaar, dat is mijn motto.”

PASPOORT

Naam: Giovanni Voskuil.

Leeftijd: 42 jaar

Woonplaats: Leiden.

Beroep: Aannemer met eigen bedrijf.

Club als speler: Saturnus Leiden eerste divisie.

Clubs als trainer: Saturnus (vrouwen en A-jeugd mannen), OASE/ROAC (vrouwen), Foreholte (assistent trainer vrouwen), VELO (vrouwen), Atomium Rotterdam (mannen), EHC Leidschendam (mannen).

Prestaties: Promotie veld en zaal met Saturnus; titel eerste klasse en winnaar Jan Almacup met OASE; promotie eerste divisie Foreholte; Nederlands kampioen veld en derde plaats tweede divisie zaal met Atomium; promotie naar tweede divisie en naar eerste divisie met EHC.

Bijzonderheid: Diploma hoofdtrainer HT3.

 

AD HAAGSCHE COURANT/ PETER LOTMAN

 

 

Quintus wint oefen-drieluik overtuigend
Samen olympische handbalwedstrijden kijken in de clubtent