Pas in slotfase strijd in derby

Pas in slotfase strijd in derby

EEN FESTIVAL VAN FOUTEN BIJ  HELLAS- HERCULES 

Den Haag – De handballers van Hellas moeten zich na de 18-23 nederlaag tegen stadgenoot Hercules ernstige zorgen maken in de strijd tegen degradatie. In een derby zonder uitblinkers en hoogtepunten sloeg alleen aan het einde nog even de vlam in de pan.

karim
Karim Tamim is voor Hellas stijlvol op weg naar een doelpunt in het duel met Hercules Foto: Jet van Bergen en Henegouwen

De wedstrijd was met nog een halve minuut op de klok al lang gespeeld, toen de ‘vechtersbazen’ Jorik Lommen van Hercules en Helleen Karim Tamim naar de strafbank werden gestuurd. Lommen applaudisseerde cynisch om de beslissing van de scheidsrechters en kreeg prompt een rode kaart. ,,Maar ik klapte naar mijn teamgenoten omdat ik blij was dat we hadden gewonnen,” probeerde Lommen, die vorige week óók al een rode prent kreeg, zijn actie uit te leggen. Maar de arbiters Van de Beek en Egberts waren onverbiddelijk: ,,We beschouwen dit als belediging van de leiding en dat komt dus op het formulier.”

Het was het slotakkoord van een verder weinig verheffende tweestrijd. Hellas miste aanvoerder Loek van Bergen en Henegouwen, die met griep op bed lag. Het ontbreken van de spelbepaler was duidelijk zichtbaar. Er zat weinig lijn in de aanvallende acties en het ontbrak de thuisclub aan dat beetje extra dat de centrale opbouwer wél kan brengen. Bovendien was de schotkracht vanuit de tweede lijn zwak. Alleen linkshander Ubbo Starrenburg schoot er zeven binnen en probeerde er nog wat van te maken. Het jonge talent Donny Vink was met vijf treffers vanuit de linkerhoek gevaarlijk.

Verder had coach Björn Budding (ook Neso Saponjic zat ziek thuis) pech met zijn keepers. René de Knegt, die vaak zijn team op de been houdt, zat niet lekker in de wedstrijd. ,, Ik had wel veel last van mijn heup. Dat was mede een reden dat het niet lekker niet liep. Er waren veel ballen die ik had kunnen stoppen,” zocht De Knegt naar een oorzaak. Na twaalf minuten in de tweede helft werd hij gewisseld voor routinier Michel Pronk. In de vorige derby was hij de uitblinker die Hellas naar de overwinning leidde. Maar ook Pronk kreeg geen vat op de vijandelijke schoten.

Coach Roestenburg van Hercules had het wat dat betreft beter getroffen. Zijn doelman Jeroen van ’t Hart, afkomstig van Hellas, keepte een puike partij. Samen met zijn sterke verdediging was hij nauwelijks te passeren en droeg daardoor in hoge mate bij aan de ruime overwinning. Ook de andere aanwinst van Hellas, Semmy Stigter, was een uitblinker bij Hercules. Hij had veel dreiging in zijn spel en scoorde vijf keer. Met als hoogtepunt zijn doelpunt bijna vanaf de middenlijn toen de arbiters tijdspel aangaven. Ook cirkelloper Mo Abdeldayem speelde een prima partij.

Voor de rest was het magertjes. Morgen (20.30 uur, Laan van Poot) spelen beide ploegen weer tegen elkaar, maar dan voor de kwartfinale van de beker. Aanvoerder Marc de Vreede:  ,,Hopelijk hebben we de toeschouwers dan meer te bieden.”

Doelpunten Hellas: Ubbo Starrenburg (7), Donny Vink (5), Karim Tamim (2), Pepijn Michielsen, Wessel Coster, Bernie Vermeer en Kevin Hendiks.

Doelpunten Hercules: Semmy Stigter (5), Marc de Vreede (4), Mo Abdeldayem (4), Robbert Houdijk (3), Boy Koreneef (2), Jorik Lommen (2), Kevin Landsweers, Nick Masmeijer en Tim Frenk.

Scheidsrechters (***) : Er viel voor de toparbiters Ferry van de Beek en Niels Egberts weinig eer te behalen aan het rommelige duel. Ze floten streng, zaten er bij de binnenbrandjes bovenop en lieten zich niet intimideren. Ze hebben wel leukere derby’s gefloten!

AD HAAGSCHE COURANT/PETER LOTMAN

 

Hellas neemt in beker revanche op Hercules
Dinsdag 20.30 uur: AJ Sports/Hellas - Hercules