PROPAGANDA VOOR HET HANDBAL

PROPAGANDA VOOR HET HANDBAL

AVONDJE HELLAS MET TWEE DERBY’S BIEDT ALLES WAT SPORT MOOI MAAKT

 

 

Den Haag – Het was zaterdag feest in de Hellashal aan de Laan van Poot. Twee derby’s op één avond in een prachtige ambiance. Met mooi handbal, missers, opstootjes, veel strijd en een gewonde fotografe. Een impressie van een avondje Hellas.

 

18.30 uur

De parkeerplaats is al flink vol en de toeschouwers stromen binnen. De echte fans zitten al op de tribune en hebben zich verzekerd van een goed plekje om vooral geen minuut te missen. Het is dringen in de kantine. Heel handballend Den Haag en omgeving is uitgelopen voor het festijn. Een heuse DJ is met muziek op volle sterkte aanwezig om de sfeer extra te verhogen.

 

18.40 uur

De vips komen binnen. We begroeten Maja van Kapel, Hannie de Kok, Joke Ruisch. De vedetten van weleer nemen plaats op de Jan Alma tribune. Vernoemd naar de Grootmeester met wie zij in het verleden de successen met Hellas beleefden. Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg zoent de gasten welkom.

 

18.50 uur

Coach Joris Witjens van Hellas is gespannen. Hij heeft buiten nog een sigaretje gerookt om de zenuwen te verdrijven. Zijn concurrent Alex Curescu van Quintus oogt relaxed, maar ook bij hem kriebelen de zenuwen. ,,Ik ga voor de grootste overwinning ooit in deze derby,” zegt hij zelfverzekerd. Hij maakt zijn belofte ruimschoots waar, blijkt later.

 

19.00 uur

De strijd tussen de vrouwen van Hellas en Quintus staat op het punt van beginnen. Er is nog een modeshowtje als de speelsters hun inloopshirt verwisselen voor het wedstrijdtenue. Er volgen nog high fives over en weer en dan begint de bonte avond.

 

19.10 uur

Het gaat goed voor Hellas. 3-3 met de openingstreffer van topper Talisa Groen. Het is haar enige doelpunt van de avond. Ze zit volledig in de tang bij de solide Westlandse verdediging. Het is het begin van de lijdensweg voor de thuisclub. Eeuwige rivaal Quintus begint aan een indrukwekkend offensief.

 

19.20 uur

Delaila Amega, het wonderkind van de Heulse ploeg, zorgt met een serie schitterende soloacties voor de 4-13 ruststand. Pas zeventien jaar oud is zij nu al het grootste talent. Atletisch, schotkracht, snelheid, instelling. Alle facetten beheerst het lichtvoetige pareltje. Hellas krijgt geen greep op haar virtuoze spel.

 

19.30 uur

Coach Witjens loopt nijdig weg. Verliezen is niks voor hem. Ook niet voor Curescu, maar die gaat glunderend naar de kleedkamer. ,,Ik had er meer van verwacht,” mopperen de sterren op de tribune. De muziek dendert door de sporthal. De spelers van Hercules en Hellas druppelen binnen. Ze zien met verbazing de tussenstand. ,,Dat gaat het bij ons niet worden,” zeggen ze zelfverzekerd.

 

19.45 uur

Nog een half uur. Kan Hellas de tanden laten zien? Nee dus. Het wordt nóg dramatischer. Quintus blijft scoren. Amega vervolgt haar wervelende show en scoort tien keer. Een lust voor het oog. Zelfs de supporters van Hellas uiten bewondering. Bij 5-20 tekent het debacle zich af.

 

20.20 uur

De lijdensweg is voorbij. Met 9-28 krijgt Hellas een oorwassing en Curescu zijn gelijk. De  goedlachse Britt van Steekelenburg van Quintus: ,,Dat was een lekker potje. Nog nooit zo makkelijk gehad.” En tegenspeelster Babette van Arem, óók met een glimlach maar als de bekende boer: ,,Wat een afgang.”

 

20.30 uur

Het wordt nóg drukker voor de volgende derby. De mannen van Hellas en Hercules lopen zich warm. De een maakt ontspannen een praatje. Een ander is volkomen gefocust op de wedstrijd. De Hellasjeugd slaat zich een ongeluk op grote trommels. Coach Roestenburg van Hercules staat nog wat te dollen. Saponjic van Hellas is een en al concentratie. Als een arend volgt hij het warmlopen van zijn spelers én van de tegenstanders.

 

21.00 uur

De hal is bomvol. Er heerst opgewonden spanning. Zet Hercules zijn zegereeks voort? Of slaagt Hellas er in wéér te winnen? De opening is voor de thuisclub. Sterke acties van Loek van Bergen en Henegouwen en Semmy Stigter zorgen voor 5-2 en 8-4. De Hellasfans gaan uit hun dak.

 

21.12 uur

Fotografe Jet van Bergen en Henegouwen krijgt naast het doel een afketsende bal in haar gezicht. Haar bril vliegt door de lucht. Bloedneus. Maar de show must go on. Nick Masmeijer en René Jaspers doen wat terug voor Hercules. Hellas houdt stand. Jeroen van ’t Hart verricht fraaie stops. Het publiek beloont hem uitbundig. Ook Imre Obbens aan de andere kant is in vorm. Daarom zijn de doelpunten schaars. De defensieve kracht overheerst.

 

21.30 uur

Rust, 11-8. Saponjic knipoogt. Hij voelt dat zijn voorspelling uitkomt. Roestenburg is nijdig. ,,Te weinig beleving. Geen dreiging. Slap zooitje.” De toeschouwers verheugen zich op de tweede helft. Handbalgoeroe Jan van Kester: ,,Ik durf mijn geld er nog niet op te zetten. Het zit zo dicht bij elkaar.”

 

21.35 uur

Hij krijgt gelijk. Hercules komt op 11-12 door Marc de Vreede en de spanning siddert door de zaal. Maar Hellas, met Nick de Knegt inmiddels in het doel, houdt zich staande. Het herpakt zich knap. De inzet is formidabel. Loek van Bergen en Wessel Coster schieten hun ploeg naar 19-14. De aanhang van Hercules reageert verbijsterd. Manager Ruben Meijer: ,,Dit scenario hadden we niet afgesproken.”

 

21.50 uur

Het duel wordt grimmiger. Er ontstaan opstootjes, zelfs een vechtpartijtje. De internationale broers Ruud en Paul Geraets moeten al hun kwaliteiten aanspreken om het duel binnen de perken te houden.  Ze lossen het soepel op door van elke partij een speler naar de strafbank te sturen. Hellas scoort tien minuten niet. Masmeijer en zijn kornuiten wél en bij 19-18 gieren de zenuwen door de keel. Maar het blijft zo.

 

22.20 uur

Afgelopen. Een enerverend avondje is voorbij. Heel Hellas viert feest alsof de landstitel is behaald. Fans rennen het veld op en omhelzen hun idolen. De Herculessupporters staan er beteuterd bij, maar tonen zich sportieve verliezers. Over één ding zijn vriend en vijand het wel eens.  ,,Mooie propaganda voor het handbal,” klinkt het vaak.

 

KARAKTERISTIEKEN

Hellas – Quintus (vrouwen): 9-28 (rust 4-13)

3-3 (10e minuut); 3-8 (20e); 4-13 (rust); 5-16 (40e); 7-21 (50e); 9-28 (eindstand).

 

Doelpunten Hellas: Chantal Slegtenhorst (5), Shantella Smid, Lisanne van Vliet, Paula Berest en Talisa Groen.

Quintus: Delaila Amega (10), Daisy Hage (4), Cynthia Grift (3), Esmee Martens (3), Anouk Zwinkels (2), Susan de Bakker (2), Nicole van Meteren (2), Tessa van Zijl en Britt van Steekelenburg.

 

Hellas – Hercules (mannen): 19-18 (rust 11-8)

4-2 (10e); 8-6 (20e); 11-8 (rust); 13-13 (40e); 19-15 (50e); 19-18 (eindstand).

 

Doelpunten Hellas: Loek van Bergen en Henegouwen (6), Semmy Stigter (5), Wessel Coster (3), Wessel de Groene (2), Pim van Starrenburg, Norbert Laernoes en Kevin Kersten.

Hercules: Nick Masmeijer (5), Marc de Vreede (5), René Jaspers (4), Boy Koreneef, Kevin Hooijman, Robin Dissel en Jorik Lommen.

 

AD HAAGSCHE COURANT/ PETER LOTMAN

 

 

 

JORIS WITJENS BLIJFT TRAINER/COACH VROUWEN HELLAS
HELLAS C 2 - ROWAH C 2