UITBLINKENDE KEEPERS STAPPER EN HOVINGH MAKEN DERBY  

UITBLINKENDE KEEPERS STAPPER EN HOVINGH MAKEN DERBY  

HELLAS-WHC/HERCULES HET AANKIJKEN WAARD

De doelpunten waren schaars in de Haagse derby tussen Hellas en WHC/Hercules. Dat kwam enerzijds door het niet altijd even secuur afronden door de aanvallers. Maar anderzijds vooral door het voortreffelijke keeperswerk van Stefan Stapper en Caspar Hovingh. Het combinatieteam pakte uiteindelijk met 17-20 de overwinning en daar viel niets op af te dingen.

Zoals bijna alle derby’s verdiende ook deze klassieker niet de schoonheidsprijs. Er waren fraaie doelpunten bij, het keeperswerk was uitmuntend, maar het spel was bij vlagen ook rommelig en met te veel technische fouten. 

De opening van WHC/Hercules was indrukwekkend. Na negen minuten 0-4 door Luca Baak (2x), Tim Frenk en een fraai achterwaarts schot vanaf de cirkel door Jonah Baak. Het puike optreden van Stefan Stapper was er mede debet aan, dat Hellas pas na bijna tien minuten de eerste treffer liet aantekenen. 

Martijn Poot brak met zijn verwoestende schoten vervolgens de ban toen hij door coach Joris Witjens werd ingebracht. Hij zorgde vervolgens voor nog vier doelpunten, maar werd toch weer naar de kant gehaald ten faveure van Loek van Bergen en Henegouwen. Opvallend, omdat juist de schoten van de voormalig Quintusspeler het meeste effect sorteerden.

BEHEERSTE LOB

Tim Frenk zorgde uit een perfecte break én een beheerste lob vanuit de linkerhoek dat de marge ruim bleef. Kjeld Meijnen, na fraai aanspelen door Koen Houdijk, bracht het verschil zelfs op vijf: 4-9.

Opnieuw twee recht-toe-recht-aan schoten van Martijn Poot en twee treffers van Jesse van der Linden brachten bij 9-10 weer wat kleur op de wangen van de Hellenen. Toch was het WHC/Hercules dat door Ziggy Eijsenring, perfect aangespeelde break Stapper én een onderhands schot, met een prettig gevoel kon gaan rusten: 9-12.

De spelers van het Combinatieteam kwamen vervolgens beter uit de kleedkamer. Jonah Baak, Koen Houdijk (verrassende passeerbeweging) en Mitch Giezeman vanuit de break brachten hun ploeg op 10-15.   

Dat was het sein voor de thuisclub om  de zaken wat steviger aan te pakken. Dat resulteerde echter in een paar tijdstraffen én tot overmaat van ramp ook nog in een rode kaart voor spelmaker Loek van Bergen en Henegouwen. De scheidsrechters Holierhoek/Palts kon niets anders beslissen dan die straf, omdat de tegenstander in het gezicht werd geraakt. 

GRILLIG DUEL

Toch maakte WHC/H, zoals vaker in het grillige duel, de fout dat het zelf geen gebruik maakte van de overtalsituaties. Sterker nog: het was juist Hellas dat in ondertal door de makkelijk scorende Poot en Van der Linden terugkwam tot 13-15 met nog een kwartier op de klok. 

Van der Linden, wéér in ondertal, en Pim van Starrenburg brachten bij 15-16, met nog minder dan tien minuten te gaan, de spanning weer helemaal terug. In die fase toonde Hellasgoalie Caspar Hovingh weer eens zijn klasse door een strafworp te stoppen en nog een aantal andere reddingen te verrichten.

In de turbulente slotfase was het de laatste weken zo sterk spelende Michel Verbeij die het Combinatieteam weer aan een ruimere voorsprong hielp. Michael Pronk bracht met een listige stuitbal bij 17-18 de hoop terug in de Hellasharten. Maar ondanks een time-out van coach Witjens lukte het Hellas niet de gelijkmaker te produceren. Zijn team leed fataal balverlies, want vervolgens kon Luca Baak de bal simpel in het lege doel schieten met de keeper aan de kant. 

NIET TE VOORSPELLEN

Optimale vreugde dus bij WHC/Hercules, dat hossend de overwinning uitbundig vierde. En teleurstelling bij Hellas, dat vooraf toch het idee had dat het een grote kans had de partij te kunnen winnen. Maar zoals zo vaak in voorgaande derby’s was ook deze burenruzie niet te voorspellen.

Doelpunten Hellas: Jesse van der Linden (6), Martijn Poot (5), Loek van Bergen en Henegouwen (2), Michael Pronk (1), Olivier Beltman (1), Pim van Starrenburg (1) en Antón Rodriguez (1). 

Doelpunten WHC/Hercules: Luca Baak (4), Tim Frenk (3), Jonah Baak (3), Michel Verbeij (3), Ziggy Eijsenring (3), Mitch Giezeman (2), Koen Houdijk (1) en Kjeld Meijnen (1). 

Scheidsrechters (***): Adri Holierhoek en Wim Palts hadden de handen vol aan het bij vlagen harde duel. Ze wilden graag de voordeelregel toepassen, maar door te stevige overtredingen lukte dat vaak niet. Twaalf tijdstraffen en een rode kaart moesten de gemoederen tot bedaren brengen. De toeschouwers waren het niet altijd eens met de beslissingen, maar dat is onvermijdelijk in zo’n spectaculaire tweestrijd.

AD SPORT/PETER LOTMAN

WHC/HERCULES WINT DANKZIJ DOELMAN VAN GROTE RIVAAL HELLAS
HELLASCOACH JORIS WITJENS: IN DE DERBY ONZE POTENTIE LATEN ZIEN