Wessel Coster handbalt en cricket op het hoogste niveau

Wessel Coster handbalt en cricket op het hoogste niveau

HET TOONBEELD VAN EEN VEELZIJDIGE SPORTMAN

Den Haag – Wessel Coster (22) beoefent handbal bij Hellas in de eredivisie en cricket bij HBS in de topklasse. Een portret van een ambitieuze dubbelsporter.

Al vanaf zijn jeugdjaren is Wessel Coster actief in beide sporten. Het lijken verschillende

Foto: Patrick Dolkens

disciplines, maar dat maakt voor hem niets uit. ,,Het is allebei met een bal. Ik heb ook nog gevoetbald. Ik ben begonnen met cricket en handbal op mijn vierde jaar. Het is goed te combineren, omdat cricket hoofzakelijk in de zomermaanden wordt gespeeld en handbal de rest van het jaar. Er is wel altijd wat overlap tussen de twee seizoenen. Aan het einde van de handbalcompetitie begint het cricketseizoen al. En omgekeerd begint aan het einde van de cricketcompetitie de voorbereiding op het nieuwe handbalseizoen. Dat vraagt van beide clubs wat medewerking, want af en toe vallen de trainingen en soms ook de wedstrijden samen. Tot nu toe gaat dat altijd goed.”

De liefde voor beide sporten is niet zo verwonderlijk. Moeder Anja Vink was in het verleden een voortreffelijk handbalster in het eerste team tijdens de glorietijd van Hellas. Vader Jeroen was een uitstekend cricketer bij HBS en kwam uit voor het Nederlands team. Het zit dus in de genen. ,,Zo ben ik er in gerold. Omdat ik beide sporten leuk vind, doe ik ze nu nog steeds. De crickettrainingen zijn twee keer in de week, dus dat is wel wat minder dan bij handbal. Daar trainen we vier tot vijf keer.”

UITBLINKER

De bescheiden Coster zal het zelf niet rondbazuinen, maar hij is wel degelijk in beide takken van sport een uitblinker. Als handballer behoort hij tot de betere spelers in de eredivisie. Met de B-jeugd werd hij drie keer Nederlands kampioen en met de A-jeugd pakte hij ook de landstitel. Als cricketer werd hij onder meer geselecteerd voor het Nederlands team onder 19 jaar.

Wessel Coster handbalt met Hellas op het hoogste Nederlandse niveau in de eredivisie en ook met cricket komt hij met HBS uit in de topklasse. ,,Vorig seizoen zijn we met HBS kampioen geworden van de hoofdklasse en daarmee gepromoveerd naar het hoogste niveau. De vorige twee keer dat we in de topklasse speelden, zijn we binnen één seizoen meteen weer gedegradeerd. Daarom is dit seizoen de ambitie ons te handhaven. We zijn het seizoen goed gestart met drie overwinningen en doen nog steeds mee in de top. Bij HBS speel ik trouwens samen met mijn oudere broer Dennis.”

TALENTRIJK

De 22-jarige Coster is derdejaars student HBO Bewegingstechnologie aan de Haagse Hogeschool. Zijn vriendin, Jessica van Gaalen, handbalt ook bij Hellas in het eerste team. Zijn band met Hellas is van jongs af aan erg groot. Mede een reden waarom de talentrijke opbouwspeler en verdedigingsspecialist aanbiedingen van andere topclubs resoluut afwees. Hij blijft ook komend seizoen de Haagse club trouw. ,,We hebben met Hellas een goed seizoen gedraaid. Eindelijk geen degradatiehandbal, maar boven in de eredivisie. De ambitie voor de komende jaren is met Hellas proberen plaatsing voor de BENE-League af te dwingen. Het team blijft grotendeels bij elkaar. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan er vol voor.”

 AD SPORT/PETER LOTMAN

 

Activiteiten komend weekend
Even voorstellen: Romeo Smees