Handbalicoon Jan Alma: ‘Hellasvirus gaat niet meer uit mijn bloed’

Handbalicoon Jan Alma: ‘Hellasvirus gaat niet meer uit mijn bloed’

Loek van Bergen en Henegouwen (Hellas), Jan Alma en Chris de Bakker (Quintus)

AD SPORT / Peter Lotman – Eregast tijdens het avondje Quintus was afgelopen zaterdag handbalicoon Jan Alma. De nu al legendarische oefenmeester was aandachtig toeschouwer bij de Europa Cup van de vrouwen en de derby bij de mannen. Hij genoot met volle teugen.

Het was een weerzien met veel oude bekenden. Niet zo verwonderlijk. Alma is de meest succesvolle trainer uit deze regio. Hij maakte Hellas groot, leidde Hermes naar de top, boekte successen met Quintus, werd landskampioen met Aalsmeer en was succesvol bondscoach. Veel oud-handballers en spelers die zelf inmiddels trainer zijn geworden, denken met weemoed terug aan de man die hen de kneepjes van het spel bijbracht.

De gezondheid van de 85-jarige maestro is wat broos. Lichamelijk zijn er de nodige mankementen, maar geestelijk is hij nog altijd vlijmscherp. Zijn analyses en kritische opmerkingen waren tijdens de duels van Quintus en Hellas heerlijk om te horen. Alma, getrouwd met voormalig tophandbalster Mieke Pottuijt, had óók waarderende woorden voor de strijdende teams.

“Ik wil niet beweren, dat het vroeger allemaal beter was. Het was anders”, zegt de grijze eminentie diplomatiek. “Het gaat tegenwoordig sneller en de spelers vallen en springen makkelijker. Die technieken zijn verbeterd. In onze tijd was het tactisch beter. Wij probeerden met ingestudeerde combinaties vrij te komen. Het is nu meer gebaseerd op kracht en één op één situaties.”

Toch genoot de zo geslepen tacticus van de strijd tussen zijn vroegere clubs. De man die al zo vaak werd onderscheiden en ook een plaatsje heeft op de Wall of Fame in de sportcampus Zuiderpark, is met zijn tijd meegegaan. “Ik volg nog alles van het handbal in het AD en kijk naar veel livestreams op de televisie. Het spel boeit mij nog steeds. En voor wie ik ben tijdens Quintus-Hellas? Ach, ik gun ze allebei het allerbeste, maar ik ben al mijn hele leven Helleen en dat virus gaat niet meer uit mijn bloed.”   

foto Patrick Dolkens

Hellas wint, maar is niet tevreden
Hellas de morele winnaar