Hellas de morele winnaar

Hellas de morele winnaar

QUINTUS VERSPEELT OVERWINNING IN SLOTFASE VAN EEN SPECTACULAIRE BURENRUZIE

Er was lang naar uitgekeken en de derby tussen de handballers van Quintus en Hellas bracht alles wat van de burenruzie werd verwacht. De punten werden broederlijk gedeeld (22-22), maar de Hagenaars stapten als morele winnaar van het veld.

Dankzij Ubbo Starrenburg, die tot man-van-de-wedstrijd werd uitgeroepen. Hij schoot in de laatste seconde de winnende treffer binnen en werd de held van de Haagse supporters. Bescheiden als altijd: ,,Het ging wel lekker, maar het was vooral een teamprestatie. Ik werd goed in stelling gebracht. Wel lekker zo’n laatste schot.”

Een analyse waarom Hellas het punt verdiende.

AANVAL
De Hellenen zorgden met het ervaren opbouwtrio Loek van Bergen en Henegouwen, Wessel Coster en Ubbo Starrenburg voor veel variatie, dreiging en schotkracht vanuit de tweede lijn. Starrenburg met negen en Coster met zeven doelpunten zorgden bijna voor de hele productie. Daar stelden de Westlanders opnieuw weinig tegenover. Al jaren mist de Heulse ploeg schutters die vanaf de negenmeter ballen in de kruising kunnen schieten. Dat brak ze ook nu  op.

CIRKEL

Pim van Starrenburg buffelde zich bij Hellas een slag in de rondte. Steeds aanspeelbaar en slechts met overtredingen konden de Heulse verdedigers hem van scoren afhouden. Bij Quintus kwamen Rick van Ravesteijn en Chris de Bakker nauwelijks uit de verf. Vooral ook, omdat zij niet behoorlijk door de opbouwers werden aangespeeld.

VERDEDIGING

Het middenblok van Hellas opereerde als hecht trio. Er werd goed overgenomen en het schuiven tussen de verdedigers onderling was perfect op elkaar afgestemd. Bij Quintus ging dat nogal eens mis, omdat er veel gewisseld werd en de afspraken daardoor te warrig waren. Ook de afstemming met doelman Paul Vis, die tegen zijn vorige club keepte, liet te wensen over.

KEEPERS

Het jeugdig talent Rob Goudriaan behoorde bij Hellas tot de uitblinkers. Heel geconcentreerd en met veel goede stops behoedde de jongeling zijn team in cruciale fases voor een grotere achterstand. Met Caspar Hovingh hebben de Hellenen nóg een sterke keeper in de gelederen, maar hij hoefde niet te worden ingezet. Paul Vis hebben we wel eens beter gezien. Hij had veel moeite met de Haagse afstandsschoten. Zijn stand-in, Lars Hemmes, stopte twee strafworpen en dat was knap.

CONDITIE

Hellascoach Fernando Nunes liet zijn basis lang staan en de vraag was of het opbouwtrio het conditioneel de hele wedstrijd zou volhouden. Dat lukte perfect en er was geen moment van verslapping. Quintus wisselde veel door, maar dat zette nauwelijks zoden aan de dijk. Het leek wel of zij er, ondanks die wisselmogelijkheden, meer doorheen zaten dan de Hellenen.

GOGME

Quintus kwam een paar keer op twee punten voorsprong, maar speelde dat verder niet goed uit. Steeds kwam Hellas weer op gelijke hoogte. Ook in de slotfase toonde de thuisclub weinig gogme. Met nog zeven seconden hadden de Westlanders balbezit, maar verprutste dat. Uit de snelle tegenaanval scoorde Starrenburg zonder dat hem een strobreed in de weg werd gelegd. Het kostte Quintus de zekere overwinning.

2019-09-07: Quintus – Hellas: Ubbo Starrenburg

AD SPORT/PETER LOTMAN

Handbalicoon Jan Alma: ‘Hellasvirus gaat niet meer uit mijn bloed’
Troy Oranje: Duels met Quintus zijn altijd beladen