HELLAS-VROUWEN LIGGEN OP SCHEMA

HELLAS-VROUWEN LIGGEN OP SCHEMA

Den Haag – Bij de vrouwen was Hellas tijdens de Haagse Handbal Dagen de beste ploeg. Zij wonnen na vier overtuigende overwinningen verdiend de Ooievaarscup. De rollen waren precies omgekeerd als bij de mannen. In de vrouweneditie, die voor de eerste keer werd gehouden, eindigde Virto/Quintus als tweede.

De Westlandse club kende op de openingsavond een valse start tegen streekgenoot Westlandia. Met 32-24 moest het nog zoekende Quintus afdruipen. Later herstelde de ploeg van interimtrainer Kevin Devilee zich met overwinningen op het Franse Saint Ammand en Aalsmeer.

Westlandia, uitkomend in de eerste divisie, liet verfrissend handbal zien en klopte ook eredivisieclub Aalsmeer. Trainer/coach Will Plugge: ,,Ik ben zeker niet ontevreden. Tegen Hellas kwamen we duidelijk te kort, maar tegen St. Ammand zat er meer in. De overwinningen op Quintus en Aalsmeer waren prima en bieden hoop voor een goede competitie. We speelden vooral als een echt team.”

Hellas liet sprankelend handbal zien. Het technisch duo Fred Michielsen/Bas Agterberg heeft ondanks het vertrek van een aantal speelsters toch weer een prima team in elkaar gezet. Keepster Whitley van der Poll, die terugkeerde van Fortissimo, is beslist een versterking. Celine Michielsen was nu al in topvorm. Zij scoorde uit alle standen en was vanaf de cirkel en in de break-out nauwelijks af te stoppen. Spelbepaalster Talisa Groen strooide weer kwistig met de meest fraaie passjes naar haar ploeggenoten. Ook het Franse St Ammand had niets in te brengen tegen de frivole Haagse ploeg.

Coach Agterberg: ,,Wij zijn erg tevreden over het verloop van het toernooi. Niet alleen, omdat we alles hebben gewonnen, maar vooral ook vanwege het vertoonde spel. Er is bij vlagen sterk gespeeld met goede combinaties. Hierop gaan we verder bouwen en dan komt het in de competitie wel goed.”

Quintus zag nogal wat basiskrachten stoppen en vertrekken. De geroutineerde Marinda van Cappelle keerde terug op het nest nadat haar Duitse club failliet ging. Zij raakte geblesseerd gaandeweg het toernooi, maar haar inbreng in de jonge formatie zal zeker van onschatbare waarde zijn. Hetzelfde geldt voor de Roemeense Laura Maria Roiban als zij voldoende is ingespeeld op haar teamgenoten. Kwaliteit was er ook nu weer volop in de Heulse ploeg, maar de combinaties moeten nog verder worden ingeslepen.

Aalsmeer, met de nieuwe oefenmeester Herman Schaap, bleef puntloos. Westlander Schaap zag, dat hij nog veel werk heeft te verzetten met zijn ploeg. Er verdwenen nogal wat speelsters en de jongere garde is soms nog een tikje te licht, al was de beleving prima. Schaap: ,,Over de inzet kan ik niet anders dan tevreden zijn. Ervaring is het sleutelwoord voor ons. We zullen hard moeten werken aan deze jonge ploeg. Maar de resultaten komen echt wel.”

QUINTUS MAAKT STAPPEN

HEULSE FORMATIE OPPERMACHTIG TIJDENS OOIEVAARSCUP

Den Haag – De vierde editie van de Haagse Handbal dagen kende na drie dagen strijd om de Ooievaarscup een terechte winnaar. De mannenploeg van Quintus klopte in de finale het Haagse Hellas overtuigend met 29-11 en bleef daarmee ongeslagen. Coach Overkleeft maakte zijn belofte waar. ,,Ik ga veel experimenteren, maar wil het toernooi wèl winnen.

Hellas, onlangs gepromoveerd naar de eredivisie, speelde met een jonge ploeg vlot handbal. Het was echter niet opgewassen tegen het solide en meer ervaren Quintus. Beide formaties hadden de voorgaande partijen tegen Hercules, DIOS en Aalsmeer gewonnen. Er kwam dus een echte finale en dat was zowel voor de organisatie als de toeschouwers een fraaie apotheose van een voortreffelijk evenement.

In die eindstrijd kon de Heulse ploeg steunen op een uitstekende verdediging met in de eerste helft een uitblinkende doelman Marco Woltersom. Coach Overkleeft moet zijn definitieve equipe voor de competitie nog vorm geven en om die reden waren zijn adepten extra scherp. ,,Dat is het voordeel van een brede selectie. Tot het laatste moment moeten de spelers zich proberen waar te maken,” aldus de tevreden Hagenaar in Westlandse dienst.

Een sterke indruk maakten Geert Hinskens (8x) met zijn bekeken linkshandige schoten en de snelle break-outloper Lex Dofferhoff (7). Ooit begonnen als midopbouwer, maar door Overkleeft omgeturnd tot een voortreffelijk hoekspeler. Ook de vaste waarden Karim Tamim, Rens Reijgersberg en Tomasz Charuza waren op dreef. De ’jonkies’ Niels van Lier, Mitchell Verbraeken, Tim Bottinga, Ard Vollebregt en Alex Koop lieten het hele toernooi zien dat zij over veel kwaliteiten beschikken. De aanwinsten Luuk Obbens en Frank Meeuwisse manifesteerden zich alsof zij al jaren in de ploeg meedraaien. Overkleeft: ,,Het wordt nog een lastige klus om de definitieve ploeg samen te stellen.”

Het technisch duo van Hellas, Björn Budding/Neso Saponjic, kende heel andere zorgen. Na het vertrek van een aantal sterkhouders moet er gebouwd worden aan een nieuw team. De goede wil was er volop, maar vooral in fysiek opzicht kwam de Haagse ploeg nog veel tekort om zich straks staande te houden op het hoogste niveau. Ricardo Holman liet zien over veel kracht te beschikken. Hij deinsde er niet voor terug steeds vol de dekking van Quintus op te zoeken. Met zes doelpunten was hij topscorer voor Hellas. Saponjic: ,,Ik heb goede acties gezien. Zaken waar we op hebben getraind. Dat is het positieve van dit toernooi.”

Ook Hercules zag na de degradatie uit de eredivisie een aantal basiskrachten vertrekken. Trainer Menno de Klerk kreeg er Kevin Hooijman (Aalsmeer) en Robin Dissel (HARO) voor terug. Zij toonden aan een versterking te zijn. Hercules kan met de verjongde ploeg zeker een rol spelen in de top van de eerste divisie. Bij DIOS was duidelijk zichtbaar, dat de club pas een week in training is. Oefenmeester Joris Witjens zag zijn ploeg aardig handballen, maar op de beslissende momenten ontbraken de scherpte en de conditie. De terugkeer van doelman Barry Duijndam is een welkome versterking. Het reserveteam van Aalsmeer, afgelopen seizoen kampioen van de eerste divisie, deed voor spek en bonen mee. Het won geen wedstrijd en speelde vooral opportunistisch en rommelig.

 

 

‘TOPCLUBS NAAR DEN HAAG HALEN’

Organisator Henk Baggerman sprak de hoop uit, dat het toernooi kan uitgroeien tot een onmisbaar onderdeel van de oefenkalender.

,,Volgend jaar willen we proberen andere Nederlandse topclubs hier naar toe te halen. En dan naderhand ook buitenlandse ploegen. Het moet een topsportevenement worden in Den Haag. We willen dan verschuiven naar een week later of zelfs het laatste weekend van augustus.”

De winnaars Quintus (mannen) en Hellas (vrouwen) ontvingen een wisselbokaal en een schaal met inscriptie voor de prijzenkast uit handen van Frank van Engelen, die lovende woorden sprak voor de inzet van de ploegen en de scheidsrechters.

 

UITSLAGEN VIERDE OOIEVAARSCUP

 
   
Vrouwen: Mannen:
   
Westlandia – Quintus  32-24 Hercules – DIOS 19-17
Aalsmeer – St Ammand  25-28 DIOS – Hellas 18-20
Hellas – Westlandia  29-17 Aalsmeer- Quintus 11-24
St Ammand – Quintus  19-20 Hercules – Hellas 16-17
Aalsmeer – Hellas  14-25 Quintus – DIOS 23-10
St Ammand – Hellas 21-27 Aalsmeer – Hercules 22-28
Quintus – Aalsmeer 41-15 Hellas – Aalsmeer 21-19
Westlandia – St Ammand 27-31 Quintus – Hercules 25-14
Westlandia – Aalsmeer 26-21 DIOS – Aalsmeer 29-20
Hellas – Quintus  26-23 Hellas – Quintus 11-29
   
Eindstand: Eindstand:
1. Hellas 8 punten 1. Quintus 8 punten
2. Quintus 4 2. Hellas 6
3. St Ammand 4 3. Hercules 4
4. Westlandia 4 4. DIOS 2
5. Aalsmeer 0 5. Aalsmeer 0

AD HAAGSCHE WESTLANDSE COURANT/ PETER LOTMAN

 

NHV-mededeling: uitspraak van het 'court of Handball' van de EHF
HELLAS VERBOLGEN OVER HANDELWIJZE SAMIR BENGHANEM