Hellas winterkampioen!

Hellas winterkampioen!

Voorlopig ligt de competitie in de eredivisie bij de mannen en de vrouwen stil tot medio januari. Een goed moment om te evalueren hoe de diverse clubs het hebben gedaan tot nu toe. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een cijfer op het Kerstrapport.  

HELLAS (JORIS WITJENS)

De technische trojka Joris Witjens/Björn Budding/Maura Visser heeft met Hellas voor de grootste verrassing van de eredivisie gezorgd. Met prima handbal behaalde de Haagse ploeg een knappe eerste plaats en werd daarmee Winterkampioen. Een resultaat om trots op te zijn, al overheerst gepaste bescheidenheid bij de Hellenen.

Witjens: ,,We hebben een goede eerste seizoenshelft gedraaid. In de trainingen hebben we veel focus gelegd op onze spelopvatting en de afspraken die daarbij belangrijk zijn. Dat zie je bij vlagen goed terug in ons spel. Wij willen én kunnen daar nog stappen in maken en de ploeg is ook hongerig om dat met elkaar te gaan bewerkstelligen. De spelers zijn fris en gemotiveerd om beter te worden, zowel individueel als als team. We blijven ernaar streven om een hoger niveau te halen na de winterstop. We zijn gematigd tevreden en proberen scherp te blijven. Gezien ons proces en de resultaten vinden wij een 7,5 momenteel passend. Maar wij willen altijd meer en beter.”

Van ons krijgt Hellas een 9, vooral ook vanwege de prima spelopvatting. Het siert Witjens c.s. dat zij zichzelf niet overschatten. Als gemiddelde komen we dan uit op een 8,5.   

CIJFER: 8,5

VELO (NICO STET)

Als gepromoveerde club heeft Venéco/VELO met de huidige zesde plaats in de eredivisie.  boven verwachting gepresteerd. Onder leiding van de gelouterde oefenmeester Stet is het team steeds beter gaan handballen.

Stet: ,,Dit team vormt een hechte eenheid en de sfeer is geweldig. In feite is er weinig dat niet goed ging. Keepster Femke Erkens is een belangrijke aanwinst voor ons. Maar we kunnen in de breedte nog wel wat versterking gebruiken. Ons team is in de korte tijd van ruim vijf maanden erg gegroeid en duidelijk sterker geworden. Wij gaan dus met vertrouwen het nieuwe jaar in. Het is een uitzonderlijke groep waarvan ik als trainer deel van mag uitmaken. Daar ben ik blij om en dat is wel eens anders geweest.”

CIJFER: 8

QUINTUS MANNEN (RUBEN SCHELBERT)

De mannen van Quintus werden na de degradatie uit de BENE-League als de gedoodverfde favoriet gezien voor de titel in de eredivisie. Maar uitgerekend tegen de rivalen uit de regio, Hellas en WHC/Hercules, werd verloren. De winst bij BFC was prima en ook de remise bij Houten was acceptabel.

Schelbert: ,,Wij zijn grotendeels tevreden met de uitslagen, de prestaties en de positie op de ranglijst. Aanvallend scoren we veel doelpunten met snel en wisselend combinatiespel. Verdedigend moeten we stabieler worden en het samenspel tussen keepers en verdediging moet verder ontwikkeld worden. Meer geduld ook in de aanval bij de afronding. Verder ervaring verzamelen in de rest van de competitie. Grotendeels dus een bevredigend resultaat, maar zaken die herhaald fout gaan, moeten we verbeteren. Als we constanter presteren en ons hoge niveau laten zien, kunnen we knokken voor het kampioenschap. Het was al met al voldoende, maar zeker niet uitstekend.”

CIJFER: 7.5

QUINTUS VROUWEN (FRED MICHIELSEN)

De verwachting bij de achterban was, dat de vrouwen van Quintus evenals voorgaande jaren zouden meedraaien in de top-4. Dat was gelet op het vertrek van een aantal speelsters (gestopt of naar andere clubs) geen reëel verwachtingsbeeld. De opbouw van een nieuwe team is een klus van de lange adem.

Michielsen: ,,Ondanks de resultaten kijk ik tevreden terug op de eerste helft van de competitie. We wisten, dat het een lastig overgangsjaar zou worden. Toch hebben de meiden flinke stappen gemaakt, de een wat sneller dan de ander. De trainingsarbeid is prima. Er wordt hard gewerkt én plezier gemaakt. Natuurlijk waren er na een sterke competitiestart de nodige dips. Het ging van ups naar diepe dalen. We missen dan vooral iemand die de kar kan trekken, maar ook de speelsters weer even in het gareel kan zetten. Wij moeten vooral werken aan het vertrouwen. De hele wedstrijd proberen hetzelfde niveau te behouden, leren de juiste keuzes te maken én vooral het vieren van het succes om elkaar te motiveren.”

CIJFER: 7

WHC/HERCULES (WESLEY HAGE) 

De verwachtingen over de prestaties van WHC/Hercules waren hoog gespannen. Die zijn er om verschillende redenen niet helemaal uitgekomen. Het team van het technisch duo Wesley Hage/Nick Masmeijer heeft onnodig punten gemorst. De achtste plaats is te laag voor de talentrijke formatie.

Hage: ,,We hebben onszelf met minimaal vier verliespunten te kort gedaan. Zeker in drie wedstrijden hadden we de winst moeten pakken, maar speelden toch twee keer gelijk en verloren met één punt verschil. Er wordt te gehaast gespeeld, vaak om een fout goed te willen maken. Daar zal de komende tijd de focus op liggen: geduld bewaren. De onderlinge afspraken, vooral ook in de dekking, moeten beter. De drive in de groep is goed. De spelers willen zichzelf verbeteren. Jonge spelers kloppen nadrukkelijk op de deur. De oudere jongens helpen die gasten. Dat is een goede ontwikkeling waarmee we verder kunnen bouwen. De groep maakt een sterke ontwikkeling door, met vallen en opstaan en steeds minder vallen. Qua resultaat een 5,5. Voor het proces en de ontwikkeling van de hele groep een 7.”

CIJFER: 6,5

EHC (HEDI BOUMNIJEL)

De club uit Leidschendam-Voorburg moest wennen aan een trainerswissel. Dat kost altijd aanpassing. De ploeg van coach Boumnijel behaalde bij vlagen goede resultaten, maar liep ook een enkele keer tegen een zeperd aan. 

Boumnijel: ,,Wij zijn matig begonnen, omdat ik eerst moest bekijken wat de belangrijkste elementen waren. Die moest ik vervolgens gaan verbeteren en invoegen. Ik heb de spelers veel vertrouwen gegeven, waardoor zij vrijer en met meer inzicht zijn gaan handballen. Daardoor konden we in een bepaalde fase veel punten pakken. In het nieuwe jaar moeten we doorwerken op basis van slimheid door zo min mogelijk balverlies te leiden en de kansen beter te benutten. Ik ben ondanks een aantal mindere partijen toch trots op mijn team. Het was mede door de blessures geen makkelijke competitie tot nu toe.”

CIJFER: 6,5  

AD SPORT/PETER LOTMAN

DREAMTEAM REGIOCLUBS EREDIVISIE DEN HAAG/WESTLAND
HELLAS MET OVERMACHT DE STERKSTE IN EENZIJDIGE DERBY